2016-06-20
基哥火锅坐落于不太起眼既土瓜湾街道上, 有点不就脚, 但食好嘢, 当然要去揾揾.七时入坐, 全场只有两张大枱, 面积较细, 干净整洁.粉丝蟹煲蟹肉厚实, 鲜甜, 蟹钳大只又啖啖肉, 真材实料, 粉丝入味爽口弹牙, 无煮到一旧旧, 很干身, 放得耐都不会变成面饼, 而且食到煲底, 更有 “粉丝蕉” 简直一流! 我最喜爱粉丝蕉, 饭蕉食得多, 粉丝蕉真系第一次食到咁靓!脆皮菠萝咕噜肉咕噜肉炸得好脆又松化, 不会旧旧肥猪肉, 味道调校得刚刚好, 不会太酸, 菠萝青椒茄汁, 散发出酸甜香, 非常开胃.又要讲下两位女侍应生, 真的有礼帮得手, 又知大家要相机食先, 好细心告诉大家, 要影快啲影, 放得耐咕噜肉会唔脆皮啦!!蒜子白鳝煲白鳝肉质嫩滑, 鱼身又切得适中, 不太厚太薄, 吃下时有啖啖肉的感觉.很多很多的蒜子, 基哥绝对唔自私 香浓的蒜子味, 但入口不觉有蒜头的浓烈味道, 不爱吃蒜子的朋友, 也可以试一口!椒盐焗大花虾大大只虾煎成金黄色, 椒盐入味,虾壳超香口, 只是闻到蒜葱辣椒都已经流口水.鲜鲍鱼佛跳墙煲重头戏出场啦! 用料丰富, 单看食材的准备功夫也不简单, 包括有原只鲜鲍鱼, 海参,
七时入坐, 全场只有两张大枱, 面积较细, 干净整洁.
粉丝蟹煲
重头戏出场啦! 用料丰富, 单看食材的准备功夫也不简单, 包括有原只鲜鲍鱼, 海参, 花胶, 鲜猪蹄筋, 发菜, 蚝豉, 花菇, 年藕, 四大碟新鲜生菜, 菜心… … 份量十足, 用电子炉滚著佛跳墙, 热辣辣, 一边食煲内的贵价食材, 一边 “恰”生菜菜心, 非常入味, 鲜鲍鱼仔够爽口唔韧, 大大条花胶海参, 十分满足.
食到中场, 基哥出场, 噢! 原来基哥都几 “靓佬” 真系想讲入得厨房出得厅堂, 佢出黎讲解佛跳墙啲材料, 又讲下鲜猪蹄筋怎样, 让大家都学识了一点点.
从厨房里传出炒𩠌声, 不出几分钟, 热辣辣的炒面上枱, 这里的炒面唔系炒定一大锅, 而系即炒即上枱, 面够干身, 不会太咸和太油, 豉油皇炒得入味.