2016-11-20 5240 浏览
系圆方睇完戏,行左出尖沙咀,行得有啲累,去左弥敦道老牌茶楼饮吓下午茶,茶楼门口贴满明星相,此茶楼似乎甚有名气㖞。星期六日不设特价下午茶,点心$2x起,茶位$11.8,尖沙咀来计差不多了。由于已吃过早餐,下午茶只点了四个点心。京式叉烧包一笼有两个,包面有点不一样外,同广东式叉烧包不大分别。包身软熟,叉烧馅甜甜地,几好味。腊味糯米包而加好少茶楼仲有得食,一笼三个,只只饱满,馅料几多,糯米饭烟韧,好食。香煎韮菜饼外皮像潮州粉果皮,煎得很油,入面除左韮菜仲有小小肉碎,虾米等,不难食但感觉有点怪。紫薯水晶包中式甜品水晶包,热辣辣软绵绵,入面系紫薯蓉,同小小奶皇酱,微甜,不错。同朋友一人一壶茶,佢要了潽珥,自己要了铁观音。潽珥无乜茶味,好深色但无味铁观音几好,好香好清,好茶黎。

京式叉烧包

腊味糯米包

香煎韮菜饼

紫薯水晶包

铁观音几好,好香好清,好茶黎。
2016-11-19