2016-12-13
陪朋友行完婚纱街原本谂住去韩国街度食韩国菜不过同行嘅朋友近排喉咙唔太舒服所以唔想食辣野同埋食炸鸡咁唯有今晚就转食其他野啦行行下去到差唔多木球会呢边见到呢间餐厅食西餐望落个Menu都几抵同埋几多嘢食首先就叫咗佢哋个是日餐汤呢度竟然有我最喜欢食嘅南瓜浓汤因为好多时出边嘅餐厅只系提供红白汤两款而呢度就提供有较特别嘅南瓜浓汤南瓜浓汤虽然听落好似好易煮咁但其实煮得好系十分之有难度的因为南瓜好容易㶶稍有不慎就成煲汤就会一带浸㶶味而且呢度做得非常之浓郁食得出有加入新鲜薯仔打成茸所以令到个汤十分厚身之后食埋个前菜因为我本身十分钟意食鱼所以就叫左呢个烟三文鱼做前菜估唔到呢间餐厅就算系前菜都用上非常之多嘅烟三文鱼而且仲唔系𠮶啲cheap cheap嘅烟三文鱼每一块都烟熏味香浓到了主菜我最后选择左另一款鱼肉就系香煎法国多宝鱼会日本带子王及虎虾呢款多宝鱼啖啖肉不单止而且肉质嫩滑多汁因为好多时西餐嘅鱼肉都比较逊色但系呢度就处理得非常之好带子到煎得刚刚好唔会变成一块橡胶咁不过虾就比较少了新鲜的味道食落口只有爽口弹牙欠缺了新鲜虾肉的味道应该是用上了雪藏货不过主角多宝鱼都可以拎返唔少分未至于俾个虾扣晒分
原本谂住去韩国街度食韩国菜
不过同行嘅朋友近排喉咙唔太舒服
所以唔想食辣野同埋食炸鸡
咁唯有今晚就转食其他野啦
行行下去到差唔多木球会呢边
见到呢间餐厅食西餐
望落个Menu都几抵同埋几多嘢食 首先就叫咗佢哋个是日餐汤
呢度竟然有我最喜欢食嘅南瓜浓汤 因为好多时出边嘅餐厅只系提供红白汤两款
而呢度就提供有较特别嘅南瓜浓汤
南瓜浓汤虽然听落好似好易煮咁
但其实煮得好系十分之有难度的
因为南瓜好容易㶶稍有不慎就成煲汤就会一带浸㶶味
而且呢度做得非常之浓郁
食得出有加入新鲜薯仔打成茸所以令到个汤十分厚身 之后食埋个前菜
因为我本身十分钟意食鱼所以就叫左呢个烟三文鱼做前菜 估唔到呢间餐厅就算系前菜
都用上非常之多嘅烟三文鱼
而且仲唔系𠮶啲cheap cheap嘅烟三文鱼
每一块都烟熏味香浓
到了主菜我最后选择左另一款鱼肉
就系香煎法国多宝鱼会日本带子王及虎虾 呢款多宝鱼啖啖肉不单止
而且肉质嫩滑多汁
因为好多时西餐嘅鱼肉都比较逊色