2021-05-02
三姐海鲜饭店比点比较偏僻 系将军澳一条村屋入面 算系几隐蔽 店外有两只专名嘅镇店「神兽」好大嘅飞河龟 好得意 见到人同互动会有回应跟住你转 去到餐厅食饭不妨都同佢地打声招呼🤣三姐豉油鸡 $480 呢几年经常都去 最少都一至两个月都去食一次 所以算系见证住佢啲质素嘅起落 老实讲 第一次食真系好惊艳 从未谂过豉油鸡可以咁好食 焦糖味嘅香 豉油嘅甜 同传统港式豉油鸡好重玫瑰酒好唔同 完全系另一种好食而且冇点食得出玫瑰酒 可以讲系全香港最好食嘅豉油鸡 但疫情关系 而家平日黎食 豉油鸡都要提前一日预定开炉 酱汁相比以前逊色唔少。陈皮豆豉虾 $188听个以为系清蒸 其实系避风塘嘅另一种做法 只不过材料换成陈皮豆豉同虾 未试过系其他地方食过 算系三姐特色菜之一 虾火候炸得岩岩 份量都唔少 有7-8只大虾 陈皮被炒出香味 豆豉咸香 唔难 但亦唔会觉得好食到飞起整体来讲 三姐餐厅最出色其实系豉油鸡 其他菜算系附搭 每次都系为食鸡而黎 如果真心钟意食鸡 一定一定一定要黎 因为第一次食真系好惊艳 会停唔到口 (连我一个唔食鸡皮嘅人 都食晒啲鸡皮就知😂😂)但整体价格偏贵 如果唔系食鸡而黎会有所失望
三姐豉油鸡 $480
陈皮豆豉虾 $188