2023-12-27 402 浏览
老公生日,所以简左佢最钟意既韩式餐厅, 唔想咁普通, 所以系网上揾左D 资料,最后选左圆方既ANJU。睇装潢同菜式似系新派既韩国菜式,去前都充满期待! 网上介绍话其店名ANJU系源自韩文安酒(anju)的传统(佐酒美食的意思),再结合西式烹调风格,所以几特别,值得去一试! 饮品叫左Mango 同melon mocktail 见到两条Melona 雪条好有韩国feel !好饮!酱油带子鲍鱼酱油唔太咸,刚好。带子同鲍鱼好新鲜,爽口,味道甜美! 面头仲加左三文鱼子作点缀,更加美观同有口感! 韩式烤牛肉包韩式烤牛肉有牛味,酱汁带点甜味配上泡菜好特别!而青瓜同生菜清新,成个包都好好味!酱烤五花肉呢个超好食,需要必既菜式! 五花肉烤到外脆内软,好JUICY! 夹埋生菜、紫苏叶、葱同腌蒜等,令五花肉既味道提升,又可平衡五花肉的油腻,虽然我觉得唔算太油。韩式海鲜拼盘可以选泡菜汤底或鲜甜鱼汤,因为我地唔太食得辣,所以选了后者。而海鲜我地选左虾、带子同墨鱼仔。海鲜好鲜甜,份量又多。个汤本身有好多配菜,如鱼糕、萝卜、翠肉瓜等,成个汤好鲜味又大份,超满足! 上枱时所有材料系放入特制袋内,再稍稍摇匀,等个汤底充

饮品叫左Mango 同melon mocktail
见到两条Melona 雪条好有韩国feel !好饮!

酱油带子鲍鱼

韩式烤牛肉包
韩式烤牛肉有牛味,酱汁带点甜味
配上泡菜好特别!而青瓜同生菜清新,成个包都好好味!

酱烤五花肉
呢个超好食,需要必既菜式!
五花肉烤到外脆内软,好JUICY!

韩式海鲜拼盘

上枱时所有材料系放入特制袋内,再稍稍摇匀,等个汤底充份渗进食材内,又可以保持温度! 打开个袋时热气涌出来,味道又好香!

最后又点会少得甜品呢!

Affogato
Hazelnut 雪糕,再配espresso 同一shot makgeolli ,加几多由自己选择,淋上去后食味道提升,好有层次感!

Poached pear
呢个似中式糖水crossover 西式甜品既感觉,因好重既姜同红枣味,好味得黎又几特别!

好满足既一餐,老公都好满意,食物同服务都好好,会再去!😎😎