2018-06-12 529 浏览
黄霑写过词:东海嘉宾笑 海鲜眼眉调,最近一代才女林燕妮小姐大去,又想起二人种种,心血来潮,不如就去东海为公公同老爷庆祝父亲节,好耐无去喇!拣乐聚珍馔宴系有少少自私心,我钟意食海鲜⋯⋯有蟹钳同龙虾。话说我外公后生果阵系煮大镬饭嘅,几百人嘅汤同饭菜,佢出马就无问题,即使八十高龄仍然好嘴刁,稍为无睇头嘅菜牌我都唔会请佢去。今餐佢每味菜都有食,食嘅份量同我结婚果日有得挥,佢话嘅「唔错」即系好好架喇。食物份量刚好,龙虾伊面无令我失望,个汁好味,伊面索晒,唔似一般酒楼嘅面好似白烚左放番落去,不过伊面少咗d....(环保人士唔好意思)个翅好味,个汤唔系standard味。鲍鱼同花胶个汁就standard,不过系新鲜嘅。压轴果个寿包令我十分惊讶,未见过一个包塞一个流心鸭蛋黄,胆固醇爆标,但由于我钟意食蛋黄,都系吞咗落肚 lol赞完都要弹吓,上菜速度同准确度都有待改善,可能太多客?见上菜姐姐忙到头顶出烟。正日可能再忙d㖞。

• 龙虾伊面、寿包