2023-01-17 66 浏览
辞职后约旧同事食饭;系ig见到有人推介依间餐厅,比佢个忌廉乌冬吸引咗,而旧同事又冇意见,就即刻上OpenRice book位。餐厅系铜锣湾百乐中心,众所周知成栋野都系餐厅,再加上食饭时间,系楼下等lift上去都等咗10分钟,加上当日落雨湿湿真系差少少去另一间食~(容易放弃嘅人类)(///▽///)即使book咗位,都未即刻入得~等around 5-10分钟~Yeah!入得!餐厅用手机scan QR code落单,旧同事叫吉列牛set,我就紧系叫忌廉乌冬。忌廉乌冬先上:^系我影得衰,人地影得好靓∠( ᐛ 」∠)_v嗱,我觉得捞咗系靓啲xd 个人认为食落个口感好好,斋睇样会以为佢系好creamy 好rich嘅质感,但捞完之后即刻变返好水、好流质、与一般汤底无乜分别嘅质地~所以食落都唔会好滞。上面啲忌廉感觉就好似平时饮cheap cheap珍奶店个啲奶盖咁~无乜味而个口感又好薄,所以成个面嘅味道反而系落咗系下面啲咖喱汤到,而唔会系好忌廉。咖喱味道亦好自然,唔似系粉沟出黎嘅味~整体都算好食。吉列牛set:讲真,我本人就真系冇食过令我感觉好惊喜嘅吉列牛,食过好几间感觉都系差不多。而依间都系正常发
辞职后约旧同事食饭;

忌廉乌冬先上:

^系我影得衰,人地影得好靓∠( ᐛ 」∠)_
v嗱,我觉得捞咗系靓啲xd

吉列牛set:

讲真,我本人就真系冇食过令我感觉好惊喜嘅吉列牛,食过好几间感觉都系差不多。而依间都系正常发挥嘅水准,啲牛唔系重牛味(食过另一间牛味重啲嘅),出面啲吉列无油益味,一切都中规中矩啦。

成餐饭最搞笑嘅系朋旧同学个吉列牛到咗唔够3分钟,突然又上多另外一个吉列牛set,以为上错啦,点知原来系我哋点餐嘅时候㩒个个忌廉乌冬set系两人餐,自动包埋一个吉列牛set,加埋佢㩒个个,total 3个餐。而啲staff都一直冇提我地ಥ_ಥ

你知啦,吉列牛一向好易食到有种好滞嘅感觉,我地仲要两个人食三个set,食哂啲牛都已经要比啲掌声。

总结黎讲啲野食系几好食,但落单个时记得睇清楚,唔好好似我地咁傻猪猪摆乌龙(苦笑)

2021-12-20
  • 吉列牛定食