2015-11-09
话说去旺中Shopping之前,梗要食饱啲先!但要留弹药shopping,所以去左呢度附近食米线,贪平平地,又近。一坐低,叫左个鸡扒酸辣米线同,想叫多个小食,呀姨介绍食小云卷,我地就叫左呢2个,另外我叫多杯热柠茶,都系加几蚊。
鸡扒酸辣米线 $34Wa!洗唔洗咁大碗,好彩我地本身真系谂住share既。见到面头好多葱莞茜酸菜芽菜,我地都劲开心因为真系好中意食呢啲配菜(唔中意既一定要叫走,因为真系好多haha)一黎梗系饮汤先!个汤好好味,本身酸辣味似系煲出黎,而唔系沟出黎,虽然呢啲不嬲都有味精,但呢间既味精都算几轻手,饮完唔太有口渴既感觉。米线好多不在话下,米线系比较幼身果种,食落真系有米浆既味,令我同fd都好惊喜,真心估唔到会咁。鸡扒系炸过既,上面无掂到汤所以仲系脆口,可惜下面就淋左,如果可以分返开摆会好好多,唔洗浪费左炸既人一番心机,但鸡扒本身嫩口系抵赞既,食落亦似有腌到因为好入味。整体呢讲真系几高质,30几蚊一碗米线,系有心机既,份量又抵食。个碗仲要几可爱小云卷 $25呢个小云卷,其实系鱼肉打成,好似泰式果啲鱼肉卷咁,不过呢个炸到外面脆卜卜咁,入面既鱼肉几弹牙,斋食咸左小小,点埋个甜
鸡扒酸辣米线 $34
小云卷 $25
呢个小云卷,其实系鱼肉打成,好似泰式果啲鱼肉卷咁,不过呢个炸到外面脆卜卜咁,入面既鱼肉几弹牙,斋食咸左小小,点埋个甜酸酱就good fit了haha~
个热柠茶真系喜出望外,茶胆够香浓,柠檬新鲜无雪过龙所以无涩味,估唔到一间卖米线既小店,水吧档竟然咁出色!
通常卖米线既小店,卫生环境都有啲保留,但呢度好干净好舒服,呀姨都好nice,叉足电之后,go shopping!