2018-10-27
荃湾真系有好多好野食,今日同事提议去饮茶试下小店嘅点心,为食嘅我哋当然举手去啦﹗1点去到,全店满座,等咗约15分钟就入得,店子细细,所以坐得好紧密。小店标榜即叫即蒸,而点心纸上每样点心价钱可以话系物超所值,点解﹖睇落去就知﹗大师兄脆竹肠 ($28) - 卖相精致,一咬落去油炸鬼好脆,入面仲有好多馅料,有木耳、红萝卜丝、肉碎等,口感好丰富﹗必食﹗避风塘炒萝卜糕 ($25) - 好香﹗萝卜丝刨到好幼细,唔会觉得好粉,而且每边都煎到㶶边,辣辣哋,好惹味﹗原只鲜虾肠 ($26) - 好耐无见过咁晶莹剔透嘅肠粉,好靓,食落仲好滑,好似会SIR落去咁,虾都好大只兼爽口﹗蒜蓉虾春卷 ($20) - 春卷皮脆卜卜,入面有粟米加虾,好香口﹗沙嗲金钱肚 ($24) - 味道好浓,牛肚好嫩滑,一D都唔韧﹗酥炸鱿鱼须 ($32) - 炸浆一D都唔厚,鱿鱼须条条都好大条,但有D韧,好难咬得开﹗大师兄虾饺皇 ($16) - 可以话系皮薄馅靓﹗鲜虾只只都咁大只﹗皮唔干,入面唔会干争争,仲好JUICY﹗顺便讲埋蟹籽鲜虾烧卖皇 ($16),猪肉加埋虾搅埋一齐,扎实唔松散,又系非常JUICY,但SORRY,张相唔见咗﹗灌
大师兄脆竹肠 ($28) - 卖相精致,一咬落去油炸鬼好脆,入面仲有好多馅料,有木耳、红萝卜丝、肉碎等,口感好丰富﹗必食﹗ 避风塘炒萝卜糕 ($25) - 好香﹗萝卜丝刨到好幼细,唔会觉得好粉,而且每边都煎到㶶边,辣辣哋,好惹味﹗
灌汤小笼包 ($20) - 略嫌皮有D厚,但好多汤汁,入面嘅猪肉都有汁,食落觉得好新鲜﹗
原笼马拉糕 ($18) - 本来已想停手,但见点心纸张相好吸引,所以就算饱都要试﹗放上枱时个糕弹吓弹吓咁,一睇就知好松软﹗味道唔会太甜, 仲好香,一口气食咗两件﹗
其实离离去去都系去D连锁酒楼饮茶,味道唔系话特别好食,而且又价钱唔平﹗不如支持小店,感受香港独有嘅味道同美食,呢度嘅点心每样都新鲜热辣,每样都好好食﹗价钱仲好贴地,由$14至$36都有,喺酒楼一个小点都最少廿几蚊,所以我话呢度物超所值就系咁解﹗点心纸仲有好多野好吸引,所以一定会再嚟帮衬﹗