好耐之前有嚟过食饭一次,𠮶阵佢地嘅烧牛丼风魔一时,但佢哋嘅刺身丼其实我一直都未试过。同友人 V 去开旺角,行过爆丼屋见到佢哋推出咗限定嘅丼饭新 menu, 一轮讨论后决定去试吓 三重大极上丼 ($398)丼饭嘅 Size 同我印象中嘅差唔多,唔特别大碗,但堆到好似小山丘咁,令人赏心悦目~ 😀 呢个份量十足、身价不菲嘅丼饭由三种食材组成,一块块纹理均匀嘅拖罗薄片铺面,海胆系最顶,仲有松叶蟹肉丝围边作点缀。海胆颜色深黄色初初都担心会唔会唔新鲜。但入口系鲜味嘅,唔会腥唔会臭。拖罗虽然薄切,但鱼脂味浓,很可以,如果可以再厚切多少少就好喇 😆 感觉同一两年前比,宜家嘅 menu 饭嘅款式已经少咗,但我觉得系好事,集中哋质数反而更加有保证 见到另外有啲几新奇嘅菜式 - 用苹果樱桃木烟熏嘅刺身。好奇心驱使下我哋都嗌咗嚟试下。上抬时玻璃盖入面朦胧一片,打开盖啲烟瞬间化成,效果非常梦幻。烟熏过嘅刺身食落多咗一层香气,就算点住豉油都仲透到出黎。几新鲜嘅尝试,唔特别贵,个人觉得可以单嗌试下。佢地仲推出咗𠮶烟熏丼添。 值得一提嘅系佢哋嘅面豉汤非常足料,昆布、面筋、煮得非常入味 😋 白桃汁系支装嘅,抵饮过一般罐

三重大极上丼 ($398)

值得一提嘅系佢哋嘅面豉汤非常足料,昆布、面筋、煮得非常入味 😋 白桃汁系支装嘅,抵饮过一般罐装饮品,入面有粒粒桃肉,增添口感。
  • 三重大极上丼