2018-08-23
2081 浏览
朋友㖊晚叫我揾定听日食lunch嘅地方🤔。对我咁有信心?定其实佢知我平时有储定一张餐厅wishlist呢🤭。湾仔近年开左好多外国风咖啡轻食小店,好👍。不过湾仔lunch time真系超级多人,好在呢间有得订位啫😁。餐厅系走澳洲风,店面好细好迷你,同网上图片(size) 相差甚远, 真系想问下个摄影师系边个,咁劲,自问就算抬部5D Mark III出嚟用广角镜都未必影到啰😂?讲下笑啫, 其实店舖装修风格感觉好foreign好relax, 店员问我地会唔会坐好耐,如果系就希望我地坐角落嘅Bar位,我地紧唔介意啦。 是日lunch set有三款,非常简单,亦有单点,不过单点多数系🥪 或🍔, 加36蚊可转set。虽然好吸引🙈,我同朋友都怕食🍔 会腻,所以都系点饭或意粉稳阵啲。落完order即刻有汤饮, 普普通通嘅洋葱汤,味道唔错,不过冇乜特别。我点左辣肉肠蕃茄汁意大利饭,而朋友就要左烟三文鱼罗勒酱意大利粉,其实都系好易煮嘅简餐,不过用靓靓嘅盘子摆盘上枱,就即刻觉得好食啲🤭。而且上枱后,店员仲会新鲜即磨Parmesan cheese, 成件事又高级左,美味左,呢个位加分啦👍。辣肉肠好惹味,意大
辣肉肠好惹味,意大利饭用蕃茄汁煮又几新鲜㖞,带微酸感觉好清爽,有传统嘅咁creamy,有时会觉得好腻😅。
朋友嘅意大利粉都话好味😋👍,而且烟三文鱼份量好多添。
食完主菜,嚟到另一个主菜。。。就系咖啡☕☕喇。其实我今日拣呢间都系为左佢地嘅咖啡啰😝。
虽然已经好饱,但我死都要点Combo Set🙉(太多咖啡店想试,下次嚟唔知会到几时!?),朋友都冇我办法!
Combo Set系用一款咖啡豆同时泡出黑/白两款咖啡, 两极对比下,等你可以试到豆嘅特性。今次我试嘅系Vivace Blend, 其中混合了中美、印尼、衣索比亚同印度的咖啡豆,烘出味道强烈但如丝绒般嘅口感,带有莓果、盐渍焦糖跟可可的味道。
我先试了一口espresso, 哦,真的很浓烈,好重可可的味,之有点有点果味,余韵确实有啲咸咸地嘅感觉,不过我就试唔出焦糖味。这是一杯绝对不能急著饮的espresso!
白咖啡我就选了Piccolo, 虽然店员话应该要点最最奶味重的,从而做出最最强烈的比,不过我个胃其实唔多受得奶,每次我都系为左试咖啡所以先点白咖啡的,朋友很清楚,就即时帮我扬声😘🤗。
好滑好滑,饮落真系如丝绒般,呢款咖啡豆果真系同奶配合得天衣无缝!因为咖啡味本身好劲好浓烈,所以在Piccolo之下仍然好出!我庆幸点左呢个Combo Set, 咁样试咖啡真系一目了然,好可惜我唔奶,如果唔系真系想买呢只豆回家呢!
朋友经我影响,都点左杯靓靓Rose 🌹Latte。美美的登场,朋友话好香玫瑰花味,但咖啡味都好出㖞😍。
嗯,呢间系好值得嚟试嘅澳洲风咖啡店!