2007-11-25
又一个人0系铜锣湾食lunch, 今次想食云吞面, 0黎了未试过0既呢度.先饮啖望落几清的汤, 味道咸0左d, 不过无乜人造味精, 还好; 面质几爽, 无碱水味, 几好食; 云吞系bite size, 猪肉/虾比例为50:50, 咬落几爽, 味道ok, 不过层皮厚/硬0左d. 份量唔多, 两0野就食晒, 细食的女仔都勉强够食, 男仔食就一定唔够饱... 一心谂住「重质不重量」, 但呢碗云吞面($25) 质素几「两头唔到岸」-- 好过出面唔少面店系真的, 但唔及湾仔永华, 更莫讲中环麦奀, 几「食之无味, 弃之可惜」0既感觉.招呼ok; 环境以云吞面店0黎讲, 装修都算「豪华」, 个天花板好「丽花皇宫」@_@" 另外不得不提佢个menu, 除0左有>$100 0既鲍鱼粥供应之外, 真系好想问: 乜0野系「卫生」牛肉粥?