2019-04-14
在大坑附近揾食好容易错过这间「两草」,我会发现它是因为友人将它称之为饭堂,而且见到照片中嘅香煎脆边蛋肉饼饭卖相太吸引,所以喺冇咩野做嘅圣诞就抱住好奇心态一试。喜欢旧铺嘅装潢, 墙上贴满海报, 一下子彷佛回到80年代, 几张台, 最多同时容纳十数人, 甚有风味! 点餐纸选择不多, 但全部都好想试! 店名叫「两草」, 果真有几味菜20元就可有交易。香煎脆边蛋肉饼饭($30) 材料全部都好简单, 就只有蛋,肉,饭和葱。如此简单嘅配搭先最考功夫, 太阳蛋只有脆边, 底不会过㶶, 肉饼相信好难自己整到呢个味道, 煎过之后肉质口感分明, 送饭一流! 相较之下, 其他菜色就没有那么非试不可。蛋炒猪肠粉($20) 不算太油腻, 也可以一试。班兰咖央多士 ($20) 有4件, 脆度十足, 都可以一试。以上食物太香口, 忍唔住追加油菜($15) 一碟, 清清地。最后是胡椒肉骨茶, 与我平日在其他餐厅食的不太一样,偏甜味。第一次光顾后, 久不久都会想食香煎脆边蛋肉饼饭,真的太出色,所以之后又再光顾多一次,已经搬咗大铺,门口亦出现人龙,果然世界上已经冇人阻止到香港人嘅揾食基因!叫咗第一次冇试嘅滑蛋叉烧饭及香煎
第一次光顾后, 久不久都会想食香煎脆边蛋肉饼饭,真的太出色,所以之后又再光顾多一次,已经搬咗大铺,门口亦出现人龙,果然世界上已经冇人阻止到香港人嘅揾食基因!叫咗第一次冇试嘅滑蛋叉烧饭及香煎鱼饼。
鱼饼少少腥,不过如果系自家打嘅,都算系心机野吧。 下次再去,还是会叫香煎脆边蛋肉饼饭,比滑蛋叉烧饭好味!!!!