2018-02-05
卡卡小姐一月生日㖞,仲要连埋罗宾汉同倩女呢个组口咁耐无见,紧系要出黎聚一聚庆祝下喇。罗宾汉本身提议打边炉,但卡卡小姐怕热气,紧系寿星女话事喇,所以转食日本菜喇。熊妹其实都几钟意居酒屋架,因为钟意食串烧小食锅物同埋系居酒屋把酒言欢的气氛。八吉都几有日本居酒屋的味道,门口挂有印有“八吉”字样的门帘,入面有几张坐tatami的枱,需要除鞋的,不过都有客人,熊妹同卡卡小姐先到,被安排到一张四人枱坐下。店员会好窝心的随即呈上热毛巾同热茶,让风尘仆仆到来的食客可以先清洁双手,保持进食前的卫生,真系好有日本服务的味道。然后先奉上前菜小吃两小碟,系豉油渍茄子同田螺,茄子有2,3小粒,上面拌有木鱼丝,都几特别; 田螺,熊妹就唔系几好,所以俾左卡卡小姐食喇。罗宾汉同倩女都陆续放工赶到喇,开始点餐喇。日本饮食文化系偏好先点饮品,再来食物。来到居酒屋,当然要叫支sake来把酒谈天喇。 先奉上酒杯盘拣拣自己的sake战斗杯,熊妹觉得咁样的服务系几特别㖞,估下熊妹拣边款?又俾熊妹发现有牛油果菜式,熊妹又点会放过呢?吞拿鱼牛油果沙律,牛油果份量有6,7粒,系7,8成熟到,吞拿鱼刺身伴埋啲沙律酱,系几好味,第一次试牛
又俾熊妹发现有牛油果菜式,熊妹又点会放过呢?吞拿鱼牛油果沙律,牛油果份量有6,7粒,系7,8成熟到,吞拿鱼刺身伴埋啲沙律酱,系几好味,第一次试牛油果伴刺身的沙律,唔错,倩女同卡卡小姐都几欣赏,不过罗宾汉就唔系几好牛油果就无咩点试喇。
刺身系呢度的招牌菜㖞,卖点系新鲜,咁就试下有几新鲜喇。黎到都几大盘,颜色好鲜艳,有多款鱼类海产,熊妹记得的有吞拿鱼,剑鱼,生虾,带子,其他唔记得名噜。份量几多下,系真系几新鲜㖞,一啲都唔腥,肉质鲜味,啖啖新鲜鱼肉口感,刺身加豉油同wasabi真系好夹,熊妹好怕食到啲好差好唔新鲜的刺身有根同有渣,呢度真系一分钱一分货。
跟住黎左啲小食,先系明太子鸡翼,明太子份量都唔轻手,塞得鸡翼满满的,食落好丰富,又唔系好油,熊妹最怕油,熊妹最怕肥。
再来的系一口和牛串烧,哗,烧得刚刚好,肉质够嫩,均匀的脂肪分怖,咬落去有啲油脂从牛肉中渗透出黎,感觉好肥美,一口一粒大小岩岩好,每人食两粒系有啲唔够喉,不过怕肥的熊妹都系唔敢食太多。
再点左个牛肉寿喜烧,啲雪花肥牛几肥美,有专人先烧起啲配菜,有花菇,野菇,金菇,白菜,红萝卜片,豆腐,芋丝,烧左一阵,就倒埋日本浓汤入锅,寿喜烧就成形喇,自己再恰肥牛喇。呢个火㶽烧味道就正常,无咩特别,份量唔系好多,但胜在材料新鲜。
好似无咩主食咁,所以叫左个八吉卷,有啲米饭落肚。都几大一旧,材料都几丰富,有三文鱼,吞拿鱼,上面铺上沙律酱同鱼𫓦,多重口感同味道,熊妹钟意沙律酱,有沙律酱的食物就无得输喇。
食左咁多,其实都饱饱地,不过仲有啲酒,紧系叫样拌酒菜喇。店员推介左个魔鬼鱼干,好似几特别。哗,果然好戏在后头,烧得干干地,好香,好脆,有椒盐味,送酒真系一流,食到停唔到口。大家都好概叹点解最后先发现这味小吃,其实一开头可以叫两碟再送酒谈谈天已经好够。
埋单总共二千二百几蚊,食物系新鲜系靓料既,环境系舒服既,气氛系和谐既,服务系周全既,价钱系贵既,不过生日饭一年一次,最紧要,卡卡小姐,生日快乐!