餐厅: 八寶清湯腩
资讯:

2018-01-13 625 浏览
我心目中best 3清汤腩,八宝一定榜上有名。呢间店我真系又爱又恨。爱系爱上佢独特嘅汤头,恨系恨我识得太迟。由红磡两间旧舖位置开始,到收到结业嘅消息,休息一轮再次出发,今次去到天后区,位置唔算难揾,人流仲几多添。清汤萝卜爽腩河粉($78)可能有啲人对于呢个价钱食一碗粉会有少少却步,不过,汤头系呢度嘅独特之处,有药材味亦有少少甘甜余韵。爽腩带有筋膜,食到爽脆嘅口感;加埋药膳汤底,一碗河粉就带来大满足。清汤萝卜三宝饭($88)三宝包括牛腩、牛肚同牛筋,汤头比河粉更为浓郁,适宜送饭吃。牛筋焖得够腍,牛肚够入味,同牛腩间住吃最好,又可以呷啖汤捞饭食,每当我挂住清汤牛腩就可以移师到天后黎食了。
我心目中best 3清汤腩,八宝一定榜上有名。

清汤萝卜爽腩河粉($78)

清汤萝卜三宝饭($88)

三宝包括牛腩、牛肚同牛筋,汤头比河粉更为浓郁,适宜送饭吃。

• 清汤牛腩