2020-10-31
以前呢个位都系一间面铺,我成日会miss左今日行过心血来潮想要碗有热汤嘅⋯⋯当我仲以为系以前嘅一间老店时原来已经系一间新店,主打墨丸,潮汕粉面,返正都系试,再加上本人有选择困难症就叫碗八宝米一次过KO佢啦😋(为食总有理由嘅)所谓嘅八宝就系,猪肉丸,鱼蛋,墨鱼丸,鱼册,牛丸,扎肉,鱼皮饺,墨鱼须,仲有一角紫菜。基本上每个食材都有两粒/旧,只有鱼皮饺只得一粒,即刻试佢一试,是有点点肉汁/汤汁之类,没特别,为左尊重唯一嘅鱼皮饺我仲分开左3啖去咬,尝试去试清楚个味⋯⋯我试到最后一啖有少少雪味啰⋯⋯完⋯⋯本来我就系冲著墨鱼丸去食嘅,所以跟住就梗系啪粒「墨砚」先啦⋯⋯真系有墨鱼粉同马蹄粒,如果系想食爽弹嘅就一定唔系佢,呢度「墨砚」就系胜左少粉有鲜味,ok啦!下一位佳丽就系牛丸🐮咦!好味㖞!真系潮汕味,有肉汁,当然就唔系爆浆濑尿牛丸个种啦,但真系有牛味,好味😋食得牛就唔好俾佢停,要到🐷🐷,唔⋯⋯🐮🐮大出色喇🐷🐷就无乜特色。都系夹旧墨鱼须黎换换口味⋯⋯咦⋯⋯无味嘅🧐好啦,清左味蕾喇😅到鱼册🐟,记忆中系有条唐芹插系入面嫁⋯⋯但呢度无啰⋯⋯bye。食开鱼就继续鱼蛋,佢就系白色鱼蛋,有味腥味嘅鱼蛋。最后剩
今日行过心血来潮想要碗有热汤嘅⋯⋯
都系夹旧墨鱼须黎换换口味⋯⋯咦⋯⋯无味嘅🧐好啦,清左味蕾喇😅到鱼册🐟,记忆中系有条唐芹插系入面嫁⋯⋯但呢度无啰⋯⋯bye。食开鱼就继续鱼蛋,佢就系白色鱼蛋,有味腥味嘅鱼蛋。最后剩返扎肉,ok㖞,佢地都系肉制品相对好d,有咬口,弹牙!
其实系漏左个一角紫菜,佢先系灵魂,滑!又唔会太硬同痴牙有鲜味👍🏻
$65呢个价都几尴尬,平就系无佢份,贵又⋯⋯但我个心就觉得未到啰,如果$55-58我可接受⋯⋯
$65好明显系一个『试过就算』价,
为食肥妹到此一游,唔打算返转头👋🏻