2022-12-04 32 浏览
之前听朋友介绍铜锣湾骆克駅有间新日本餐厅,晚餐有齐刺身、和牛、鲍鱼同鹅肝等等共13款食物,定价唔驶$1,000,新开张仲有全单8折,平过一般Omakase同铁板烧好多,所以趁星期日晚唔需要凑仔就同老婆去试试呢间新日本餐厅叫 焔HOMURA,餐厅占骆克駅18楼全层,座位全部都系Omakase式嘅吧枱,最特别系每个座位前都有一团可变色嘅火焰,加上音乐令整个用餐环境都好有格调餐厅晚市提供左分别系9款食物同13款食物嘅套餐,价钱只差$200,加上有8折,我地当然系拣13款食物啦季节精品先付三品前菜嘅三款季节精品以盒装上,卖相精致,三款分别系甜蕃薯、三文鱼黑蟹籽卷同埋蟹膏豆腐,三款味道都唔错,当中蟹膏豆腐鲜味特别浓,加上软滑口感,非常清新醒胃季节刺身三点三款季节刺身入面有我最爱嘅大拖罗、厚切嘅大拖罗油香丰腴,超级鲜甜。另外,摆盘用嘅鱼缸内有一条小鱼,玩味感十足火炙和牛刺身配意大利香草汁用火轻轻炙嘅和牛刺身肉质超软腍,油脂甘香,配上香草汁同芽葱,入口油而不腻鲍鱼冻饼慢煮鲍鱼口感软滑弹牙而且非常入味,伴碟嘅鲍鱼肝酱咸鲜味浓,配上北海道梦美人米同鲍鱼酱汁啫喱,味道层次丰富 鹅肝茶碗蒸香滑嘅茶碗蒸配搭鹅

柚子柠檬酒

鹅肝茶碗蒸
香滑嘅茶碗蒸配搭鹅肝,入口鲜味非常浓郁

炭薰牛舌
厚切牛舌采用舌芯部份,肉质特别鲜嫩,师傅先烤香牛舌表面之后再加上备长炭,令牛舌带有淡淡烟熏嘅炭烧味,配上黑松露酱炒芦笋食,份外美味

紫苏二重烧牛肉卷
烧牛肉卷分别用左和牛他他同炭烧牛小排,配上紫苏叶同腌萝卜,无论系味道同口感都非常有层次

寿喜汁精选和牛肉眼薄烧
和牛肉眼薄切带有微微酒香,肉质嫩滑,配以寿喜烧汁份外香甜

季节幽奄烧
用幽奄酱汁炭烧的时令秋刀鱼,皮脆肉脆,鱼肉部份非常肥美

日本玉子塩渍精选和牛柳粒
配上脆蒜片嘅和牛牛柳带有炭烧香味,虽然肉质唔算好软腍,但牛味浓郁沾上浓浓咸蛋黄香味嘅玉子盐渍都非常惹味

海鲜土瓶烧
鲣鱼汤加上鸡肉、带子、菇同虾,汤头清新之余亦富有海鲜鲜味

和牛他他汉堡
食完11款食物之后仲有主食,和牛他他加上北海道米煮嘅饭,沾上蛋汁,虽然好饱都可以清哂佢

甜品
最后食埋云尼拿雪糕同赤肉蜜瓜,呢一个十三道菜晚餐非常完满
2022-11-20
柚子柠檬酒