-八番屋-@大埔.餐厅座位好阔落,坐得都几舒服。Menu有种类都几多,有丼饭、拉面、沾面等,仲有夏日限定添。.吉列猪扒艾蒿冷面($72)大热天时真系好适合食冷面。第一次听艾蒿冷面,见到系全绿色的都会担心会唔会好重味,点知完全唔会,味道唔算浓,都几清新。面质好滑溜,而且超弹牙。.吉列猪扒炸得金黄香酥,炸粉好轻好薄,猪肉易咬开,好软嫩。意料之外的出色。.叉烧沾面 ($79)沾面的汤底系直源酱油味,加埋豚肉粒同香葱等调味,味道够晒香浓。.扁身的拉面都几挂汤,硬度系我钟意的,质地烟韧弹牙。叉烧算不错,无话好有惊喜,但合格有余。.本身沾面已附半只味玉同几片叉烧,另外再追加味玉半只(+$7)。.烧牛舌($48)系宝宝至爱的串烧,牛舌唔太厚身,但都几大片。食落够爽口,简单调味已经足够带出牛舌香味。.饺子5件 ($26)Size偏细,饺皮煎得够干脆。.绿茶蕨饼 ($24)估唔到有绿茶蕨饼,$24有3件。质地够软糯,绿茶粉加埋黑糖浆,简直绝配。.菠萝乳酸梳打 (+$15)单点主食可以半价加配非酒精饮品,选择了菠萝乳酸梳打,都几大杯,无古怪糖水味。
-八番屋-
@大埔
吉列猪扒艾蒿冷面($72)
叉烧沾面 ($79)
烧牛舌($48)
饺子5件 ($26)
Size偏细,饺皮煎得够干脆。
绿茶蕨饼 ($24)
菠萝乳酸梳打 (+$15)