2019-05-10 480 浏览
雅兰觅食,见到呢张大 poster, 就即刻俾佢吸引左入去。时间未算晚,我地在食饭人潮拥到之前入座,仲有大大张枱,好 lucky !皇朝小笼包$108有八款八色八味的小笼包,分别系芝士、鹅肝、蒜蓉、川辣、人参、蟹粉、黑松露同埋原味。一眼见到已觉得赏心悦目,即刻影多几张相先 呢粒「黑蚊蚊」系黑松露味,味道几浓郁。而「青BB」果粒系人参味,几得意㖞!原来人参同小笼包系夹到架,味道有惊喜。小笼包虽然五颜六色,但佢标榜颜色由全天然食材提炼,令人食得安心。猪骨汤鲜肉卷拉面 $70汤底好清甜,估计用左靓火腿煲,啖啖鲜味。而拉面的口感几好,清爽而不会糊烂,系传统的上海拉面。𩠌亦好足料,有猪肉片、鸡蛋、小棠菜同紫菜等,大堆头,好抵食。蒜蓉炒菠菜$65菠菜算几嫰,蒜蓉炒起都几香。而且够大碟,呢个价钱,算抵食。水煮鱼片 $188小辣都好辣,唔算太麻但几呛,小心小心。一大盘上,除了鱼片,底层仲有好多芽菜、腐皮、木耳同埋薯粉。鱼片鲜且滑,几好味。辣得过瘾,索性用水煮鱼片来捞面,又一新食法柠檬芦荟桂花蜜 $28朋友叫的,试左少少,柠檬汁衬托芦荟粒,仲有少少杞子粒。第一次食呢个甜品,冻冰冰又酸酸地,好消滞。桂花酒

皇朝小笼包$108

皇朝小笼包

呢粒「黑蚊蚊」系黑松露味,味道几浓郁。
而「青BB」果粒系人参味,几得意㖞!
原来人参同小笼包系夹到架,味道有惊喜。

猪骨汤鲜肉卷拉面 $70
汤底好清甜,估计用左靓火腿煲,啖啖鲜味。
而拉面的口感几好,清爽而不会糊烂,系传统的上海拉面。

猪骨汤鲜肉卷拉面

蒜蓉炒菠菜$65
菠菜算几嫰,蒜蓉炒起都几香。而且够大碟,呢个价钱,算抵食。
蒜蓉炒菠菜

水煮鱼片 $188
小辣都好辣,唔算太麻但几呛,小心小心。

水煮鱼片

辣得过瘾,索性用水煮鱼片来捞面,又一新食法

柠檬芦荟桂花蜜 $28

桂花酒酿丸子 $35
浓浓的酒味,仲有桂花,好香。配上小粉圆,烟烟韧韧又暖笠笠,好滋味。
桂花酒酿丸子

猪骨汤鲜肉卷拉面