2018-05-07 332 浏览
又可以食八色小笼包啦,今次一班朋友约咗食乐天皇朝,劲开心因为我可以系咁食小笼包😍我哋一行六个人,一坐低就比佢哋见到有个六人餐,食物方便好似都几啱心水所以就直接叫左呢个套餐啦。朋友冇睇清楚入面包咩食物,净系见B餐多啲嘢食就叫咗B餐,之后睇真啲我哋想食嘅嘢A餐多d,不过算啦多人系咁乱架啦。呢个套餐入面有几样野我系最钟意食嘅,第一样系佢个清炖鸡汤。一人一碗,佢系好清但系又好有鸡味嘅汤,入边有好多鸡件,系一碗好足料,好有家嘅感觉嘅鸡汤。其实饮完碗汤已经饱左三成。之后就想我最钟意嘅小笼包啦,呢个套餐都好抵,除咗有八色小笼包仲有一笼普通嘅小笼包,八色小笼包我哋就要玩游戏拣味道,我就试咗个黑松露小笼包同埋麻辣小笼包。黑松露小笼包一咬开个皮就已经好强嘅黑松露味,但系佢亦都做到皮薄馅靓多汁,已麻辣味其实冇想像中咁辣,都几香口。其实我都系钟意食佢个传统小笼包,加埋姜丝陈醋,真系好想成餐都净系食小笼包。另外套餐入面有呢个糟溜鱼片我系冇食过嘅,一开始以为佢系普通鱼片,但系食落去系好友醉鸡嘅味道,即系佢系「醉鱼」,口感味道都几特别。另外捞伴海中宝原来系海蜇同埋小虾,呢样野好似好耐冇食过,海蜇加埋佢独有嘅酱汁,再

清炖鸡汤

八色小笼包

漕溜鱼片

捞伴海中宝

另外捞伴海中宝原来系海蜇同埋小虾,呢样野好似好耐冇食过,海蜇加埋佢独有嘅酱汁,再加埋底下面嘅青瓜丝,食落好爽口,好开胃,真系一个好出色嘅前菜。
老干妈杂菌炒牛肉

呢个老干妈杂菌炒牛肉,可能睇落去唔系好吸引,但系佢个味道一流,配埋个炒饭食简直食唔停口啊,而佢个牛肉亦都炒得好嫩滑,一啲筋一点硬都无,如果唔系嗌套餐我哋都唔会试到一样咁好食嘅嘢,好值得一试。
柠檬芦荟桂花蜜

令我哋分开带咗少少甜品,呢一个柠檬芦荟桂花蜜真系好出色,佢冰冰凉凉,柠檬同埋芦荟都非常清新,食完咁多比较浓味嘅食物加返呢个清淡啲嘅糖水,系呢一餐好完美嘅终结。

其实个套餐入面仲有好多好多嘢食,但系因为佢一次过上菜我都冇好用心咁细味每一道菜,所以唔能够每一样都仔细分享佢嘅味道。但整体来讲,个套餐都系好抵食,好多道菜,分量亦都好足够,亦都系有好多系啲就咁睇餐单未必会叫但系亦都比到你惊喜嘅菜式。所以多人去食嘅话不妨试试。
成都口水鸡
皇朝话梅骨