2021-10-17
十月九号系妹妹生日,一早就订咗去Mr. Tomahawk 锯扒,谁不知一早起身就挂咗八号风球,谂住个dinner 冻过水,幸好餐厅下昼打电话嚟,话佢哋开番喇,于是就照原定计划进行,一于去食生日大餐!可能是因为打风,餐厅的客人唔多,侍应安排咗我哋坐窗口位置。餐厅的装修简约,系六、七十年代风格,在大风大雨下望住对岸的尖沙嘴,别有一番感受。生日嘅人要食肉眼扒,咁啱Mr. Tomahawk 做紧半价斧头扒,于是就要咗个四人嘅斧头扒set dinner。第一样上嘅系白酒煮刀背蚬。啲蚬非常肥美,啖啖肉,口感清甜。之后上嘅系法式焗海螺,已经好耐冇食到咁上嘅头盘,感觉上非常怀旧,亦都非常「香港」。海螺不过不失,但配上啲mashed potato 就提升咗整个层次。因为系四人份量,所以要咗件一公斤半重嘅斧头扒,侍应建议要medium rare, 出嚟果然系一流。件斧头扒摆在加热餐具上,就算食得慢都唔怕旧扒冻咗。件扒焗得非常到位,肉质鲜嫩,肉汁鲜甜,套餐衬埋香脆薯条及沙律,完全系生日寿星憧憬的靓扒,决定嚟Mr. Tomahawk 锯扒的确是明智之举👍。甜品系Haagen Dazs雪糕抔及一杯餐茶。我哋坐在
甜品系Haagen Dazs雪糕抔及一杯餐茶。我哋坐在窗边,享受美食之余仲一面欣赏窗外的横风横雨,不失为一个难忘的生日大餐。