星期六果日,闹钟响睇天气报告,仲系八号风球,唔洗返工,翻训一阵,下昼起身先记起要覆个客,结果wfh做就唔知时间,直到朋友打黎,我先发现今日未食过嘢,谂住做完是旦揾d零食食算,点知隔咗一阵,有个滴住水嘅傻婆拎个cheecky pasta饭盒系我门口出现...cheeky pasta 结业半个月啰㖞?咩料先?佢话有d 野点都要鲗鱼涌整,知我未食野咪顺手买野我食,而果头冇咩野有开,哩间叉烧饭有开,佢又食过ok嘅,咁点解系用cheeky pasta 个盒????竟然系因为上次去cheecky买左放左系袋一直唔记得拎出黎啰,痴线,放左半个月啰,唔重架咩?个肚已经饿扁左,打开盒饭,叉烧鸡饭,仲有只煎蛋,个盒又啱啱好分开饭同𩠌,叉烧同鸡一格,饭同蛋一格,分得好整齐吖有少少豉油淋左系蛋上面,另外d 豉油系肉肉度...正常唔系淋饭面架咩?原来系个傻婆叫人地咁做,话怕豉油比饭索得耐d 饭会烂,嗯,单单咁样食d肉系会有d咸,但捞返埋d饭食就啱啱好啦,捞到肉肉酸酸就唔影啦,但系好食嘅,叉烧够焾,蜜味够,甜甜地,鸡肉未到嫩滑,但都唔算鞋吖,仲有鸡皮痴住,食更系要有皮架啦,唔系边好食㖞~虽然煎蛋一向唔系我杯茶,但
星期六果日,闹钟响睇天气报告,
仲系八号风球,唔洗返工
,翻训一阵
下昼起身先记起要覆个客
结果wfh做就唔知时间
直到朋友打黎,我先发现今日未食过嘢,
谂住做完是旦揾d零食食算,
点知隔咗一阵,

cheeky pasta 结业半个月啰㖞?咩料先?

佢话有d 野点都要鲗鱼涌整,
知我未食野咪顺手买野我食,
痴线,放左半个月啰,唔重架咩?

个肚已经饿扁左
打开盒饭,叉烧鸡饭,仲有只煎蛋,

个盒又啱啱好分开饭同𩠌,
叉烧同鸡一格,饭同蛋一格,

分得好整齐吖

有少少豉油淋左系蛋上面,
另外d 豉油系肉肉度...

正常唔系淋饭面架咩?
原来系个傻婆叫人地咁做,

话怕豉油比饭索得耐d 饭会烂,
嗯,单单咁样食d肉系会有d咸,
但捞返埋d饭食就啱啱好啦,
捞到肉肉酸酸就唔影啦
但系好食嘅,叉烧够焾,蜜味够,甜甜地
鸡肉未到嫩滑,但都唔算鞋吖,仲有鸡皮痴住,
食更系要有皮架啦,唔系边好食㖞
~
虽然煎蛋一向唔系我杯茶,
但系笃烂佢捞埋食都可以,
饭虽然局咗阵,但都冇烂嘅,都仲唔错,
平时好少食烧味饭,
d人又粗鲁又d嘢又油淋淋咁嘅,
咁依家咁样既叉鸡饭,
都可以啦,都可能只系因为太肚饿啫~
有机会话,再试下系咪真系好食先.

去佢地网页睇返,
哩个饭系焦蜜双拼白饭,
但系点解个傻婆唔买菜饭比我呢?

2021-10-09
外卖自取