2021-10-19
星期六果日,闹钟响睇天气报告,仲系八号风球,唔洗返工,翻训一阵,下昼起身先记起要覆个客,结果wfh做就唔知时间,直到朋友打黎,我先发现今日未食过嘢,谂住做完是旦揾d零食食算,点知隔咗一阵,有个滴住水嘅傻婆拎个cheecky pasta饭盒系我门口出现...cheeky pasta 结业半个月啰㖞?咩料先?佢话有d 野点都要鲗鱼涌整,知我未食野咪顺手买野我食,而果头冇咩野有开,哩间叉烧饭有开,佢又食过ok嘅,咁点解系用cheeky pasta 个盒????竟然系因为上次去cheecky买左放左系袋一直唔记得拎出黎啰,痴线,放左半个月啰,唔重架咩?个肚已经饿扁左,打开盒饭,叉烧鸡饭,仲有只煎蛋,个盒又啱啱好分开饭同𩠌,叉烧同鸡一格,饭同蛋一格,分得好整齐吖有少少豉油淋左系蛋上面,另外d 豉油系肉肉度...正常唔系淋饭面架咩?原来系个傻婆叫人地咁做,话怕豉油比饭索得耐d 饭会烂,嗯,单单咁样食d肉系会有d咸,但捞返埋d饭食就啱啱好啦,捞到肉肉酸酸就唔影啦,但系好食嘅,叉烧够焾,蜜味够,甜甜地,鸡肉未到嫩滑,但都唔算鞋吖,仲有鸡皮痴住,食更系要有皮架啦,唔系边好食㖞~虽然煎蛋一向唔系我杯茶,但
仲系八号风球,唔洗返工,翻训一阵,
下昼起身先记起要覆个客,
结果wfh做就唔知时间,
直到朋友打黎,我先发现今日未食过嘢,
谂住做完是旦揾d零食食算,
点知隔咗一阵,
cheeky pasta 结业半个月啰㖞?咩料先?
佢话有d 野点都要鲗鱼涌整,
知我未食野咪顺手买野我食,
痴线,放左半个月啰,唔重架咩?
个肚已经饿扁左,
打开盒饭,叉烧鸡饭,仲有只煎蛋,
个盒又啱啱好分开饭同𩠌,
叉烧同鸡一格,饭同蛋一格,
分得好整齐吖
有少少豉油淋左系蛋上面,
另外d 豉油系肉肉度...
正常唔系淋饭面架咩?
原来系个傻婆叫人地咁做,
话怕豉油比饭索得耐d 饭会烂,
嗯,单单咁样食d肉系会有d咸,
但捞返埋d饭食就啱啱好啦,
捞到肉肉酸酸就唔影啦,
但系好食嘅,叉烧够焾,蜜味够,甜甜地,
鸡肉未到嫩滑,但都唔算鞋吖,仲有鸡皮痴住,
食更系要有皮架啦,唔系边好食㖞~
虽然煎蛋一向唔系我杯茶,
但系笃烂佢捞埋食都可以,
饭虽然局咗阵,但都冇烂嘅,都仲唔错,
平时好少食烧味饭,
d人又粗鲁又d嘢又油淋淋咁嘅,
咁依家咁样既叉鸡饭,
都可以啦,都可能只系因为太肚饿啫~
有机会话,再试下系咪真系好食先.
去佢地网页睇返,
哩个饭系焦蜜双拼白饭,
但系点解个傻婆唔买菜饭比我呢?