2019-03-07
系一间推广素食既公司做有咩好?就系团年饭一定系会去食素!而我地呢啲普通打工仔,当然系unun脚等老细黎请我地食饭啦~ 话说,上一篇食评岩岩先第一次介绍过中式素餐,估唔到转过头又黎第二round!今次被扫对象就系「从心素食」。wow~从心呀师主!讲得妙,食素只系口里素,心唔素,不足矣~就等我黎睇下呢间野又有几从心啦!同依家一般新式既素中餐厅一样,个壳唔会好斋舖feel。但当你去到门口时,可能你会惊叫:「冇咩位咋㖞!?」A~师主,其实内里系有干坤既!此店乃是呈西方文字「L」形,行多几步转个弯,就见到重有位架喇!不过有一样野真系要提一提,因为全店使用直身大玻璃,透光度十分好,窗外又有树群,虽然店内冇大自然气息,不过真系几舒服~好,食完个壳,开始介绍野食之前先问一条数学题:小明大明明仔一行6人叫左6个餐,总共有几多样野呢?6样?错!系9样!因为系餐,所以有小食同汤跟:(1) 沙嗲羊肉串木绵豆腐(2) 麻酱鸡丝粉皮(3) 黑松露南瓜忌廉汤(4) 豆汤黄耳鲜竹杂菜煲(5) 日式南瓜栗子野菌煲(6) 花菇仔竹笙扒西兰花(7) XO酱蜜豆爆银鱼仔(8) 榄菜鱼蓉三色米炒
今次被扫对象就系「从心素食」。
就等我黎睇下呢间野又有几从心啦!
同依家一般新式既素中餐厅一样,个壳唔会好斋舖feel。
虽然店内冇大自然气息,不过真系几舒服~
好,食完个壳,开始介绍野食之前先问一条数学题:
小明大明明仔一行6人叫左6个餐,总共有几多样野呢?6样?
错!系9样!因为系餐,所以有小食同汤跟:
(6) 花菇仔竹笙扒西兰花
(7) XO酱蜜豆爆银鱼仔
(8) 榄菜鱼蓉三色米炒饭
(9) 招牌香橙骨
首先由小食佳丽们进场!
沙嗲羊肉串木绵豆腐
唔好意思,第一位已经系一定要试!非常香口,素肉口感适中,基本上同印度/马拉果啲串烧差不多!配上木绵豆腐做伴碟亦几有谂头。
不过如果想食清新素既话,呢啲浓味野就NG喇~
岩岩刺激完味蕾,即刻黎番个清清地既麻酱鸡丝粉皮。
不过呢个就真系清清地得黎,普通左啲。同埋作为凉盘,如果可以冻多少少应该会更好。
呢位佳丽都可谓「万绿丛中一点红」(误用)。
点解?因为成枱都系中式,得佢一个走西方路线!
其实最近发现无论中定西式既素餐厅都好中意用「忌廉汤」。well,呢个都系唔错既,黑松露够香,汤中有荀有菇粒,都唔系hea既~不过食中餐都系想饮番中汤多啲。
好,送走3位,终于到主角出场!
先黎个白滑既先!
黄耳个人比较少食,而且都算系比较小贵既材料,但好似都系云耳好食啲。菜方面有白菜仔、西兰花同菜心。
反而个豆汤真系唔错,香滑真系可以当汤饮,而最后饮哂果个都系我XD
呢位挂住日式衔头,但又唔知日式左系边既日式南瓜栗子野菌煲,就咁睇相以为系芒果蘑菇煲添!
味道中规中矩啦,不过钟意食栗子既人一定大爱!皆因栗子大大粒,而且都几多粒,一定够喉。
花菇仔竹笙扒西兰花,一位非常大路既佳丽!作为一个中意西兰花子既人,点都想叫番一味西兰花。味道ok,清得黎都够香,竹笙好滑~
跟住出场既系食左一忽先记得影既XO酱蜜豆爆银鱼仔。
XO酱炒当然系XO酱咁味,蜜豆肥大唔错,银鱼仔就系经常见到既素鱼肉丝。
完!冇咩特别好介绍既一味,下次唔知会唔会再见面。
呢个榄菜鱼蓉三色米炒饭就可以介绍下喇~用榄菜炒所以好香口,味亦唔会浓。岩岩出过场既素鱼肉丝好快就被切成素鱼肉粒了~另外重有啲隐藏材料例如栗米粒红萝白粒等,and用上三色米营养值又高啲。
拿,我知道,睇到呢一刻,一定会有人觉得以上咁多位主角都硬系触动唔到个心咁,所以师主你一定要试一试呢个招牌香橙骨,可能会令你醒一醒,重新揾到爱上既理由!
就咁「香橙骨」就冇咩想试既冲动,但一加左「招牌」两个字就即刻想试!招牌果然系招牌,所谓「骨」其实系用猴头菇整成,肉质鲜嫩,加上香橙片,清香可口又带点点酸味,恋爱啊~!
作为一间中级既中式素餐厅,不过不失,啲野食大路得黎都几细致,环境亦唔错。而另外好值得一提既系,啲侍应姐姐好有礼貌,亦好健谈,猛咁同我地介绍咩多人食,有咩好食咁,整体黎讲系几有「心」。唯独地点呢,如果唔系住附近或番工,真系要好有「心」先黎到啊~