2012-09-21
有客送上一盒鸿星月饼到公司, 我地亚头就分来俾大家分享.4层既月饼饼, 每层放一个!!外形包装吸引吗???只闪过"过份包装", 点解成日提倡环境节约能源等等, 为何大企业/集团都唔做好一个好榜样呢?现时月饼口味都出得五花八门, 为求吸引新一代购买更加要加入独特口味.而鸿星这一盒月饼都算特别, 初时睇个样仲以为系冰皮月饼, 原来系传统月饼皮不过就整色整水做左个FUSION新派月饼出来!!红色 : 橄榄百合莲蓉; 黑色 : 桂圆杞子莲蓉; 啡色 : 朱古力芝士莲蓉; 绿色 : 绿茶莲蓉选用上百合, 桂圆既新口味溶入月饼减少传统皮既油腻感而且感觉亦健康及补身. 在莲蓉内加入百合, 杞子制作既馅料味道清新又唔会太滞既感觉, 另外朱古力芝士本来就系一个好搭档估唔到上莲蓉更加令到芝士馅料更加香滑.虽然这盒月饼没有我至爱既蛋黄在内, 但出奇地这盒月饼味道亦算清新独特.
4层既月饼饼, 每层放一个!!外形包装吸引吗???只闪过"过份包装", 点解成日提倡环境节约能源等等, 为何大企业/集团都唔做好一个好榜样呢? 现时月饼口味都出得五花八门, 为求吸引新一代购买更加要加入独特口味.而鸿星这一盒月饼都算特别, 初时睇个样仲以为系冰皮月饼, 原来系传统月饼皮不过就整色整水做左个FUSION新派月饼出来!!
红色 : 橄榄百合莲蓉; 黑色 : 桂圆杞子莲蓉; 啡色 : 朱古力芝士莲蓉; 绿色 : 绿茶莲蓉 选用上百合, 桂圆既新口味溶入月饼减少传统皮既油腻感而且感觉亦健康及补身.