2019-12-12 57 浏览
呢日同屋企人喺大埔墟揾地方食饭, 老人家提议食中式小菜, 于是我哋拣咗间有大排档风格嘅餐厅, 我哋当日大概六点左右去到餐厅, 所以就唔使排队, 餐厅装修从墙身地下枱櫈都好有大排档嘅风格, 餐厅都颇大可以坐到百零人左右, 虽然话系大排档嘅环境, 但系枱櫈到餐具方面都算干净。原味手撕鸡手撕鸡配咗海蜇青瓜丝火腿丝等, 加咗青瓜食落去嘅口感清新爽口, 另外配个甜酸汁, 个酱汁嘅甜酸到觉得几好我几钟意, 几开胃( 我之后食蚝饼都点到呢个汁)煎蚝饼蚝饼煎得好酥脆, 蚝仔都几肥, 蚝饼加咗芫茜同葱去煎, 食落多几层味道。孜然串串虾餐厅逢星期一至五每日都有做特价优惠, 撞啱当日系星期三 做紧呢个小菜嘅优惠, 从168蚊减至88蚊 所以我哋叫咗过嚟试试, 呢个小菜有啲似避风塘炒虾, 将虾炸熟, 然后将洋葱蒜蓉辣椒用孜然炒过, 然后再将虾捞匀, 洋葱和虾食落都好香口惹味。椒盐鱿鱼须大排档嘅热门小菜, 呢度都做得唔错尤鱼唔会炸到过火, 外层炸得够香口, 保留到大排档嘅风味。金汤酸菜鱼喺大排档都有川菜嘅小菜, 我哋叫咗一款嚟试下, 份量都几大, 汤底都做得唔错同出面嘅川菜都差不多酸辣嘅比例都调教得好好 ,鱼片

原味手撕鸡

煎蚝饼

孜然串串虾

椒盐鱿鱼须

金汤酸菜鱼

喺大排档都有川菜嘅小菜, 我哋叫咗一款嚟试下, 份量都几大, 汤底都做得唔错同出面嘅川菜都差不多酸辣嘅比例都调教得好好 ,鱼片食落去好滑, 有粉丝和芽菜煲喺底索晒啲汤汁。

蒜蓉斑头腩蒸饭

班头腩和蒜蓉铺上饭上面蒸, 鱼汁和蒜蓉嘅味道都索晒入饭, 个饭食落够鲜味。