2019-12-09
送完朋友机之后返左东涌食晚饭,顺便行下outlet。行到六楼见到一间叫六小馆既餐厅,见到门口餐牌既二人套餐,价钱唔驶$300,所以入左去先。餐厅属于半开放式,我地坐系蓝砖胸墙旁边,环境非常开扬。装潢方面,时尚怀旧兼备。由于女友太想食盐焗鸡嘅关系,我地放弃二人套餐,改为散叫。古法盐焗鸡叫咗半只,味道唔会死咸,肉质几嫩滑,唔算啖啖肉但唔会好多骨。另外用盐焗鸡既鸡油作拌饭一流。野菌豆腐煲顾名思义有野菌同豆腐,其实仲有其他材料,豆腐野菌非常入味,略嫌份量比较细。蟹粉小笼包有我拳头咁大,但外皮出奇地薄,充满弹性但不会轻易破掉。邪恶的蟹黄油流晒出嚟,入面馅料啖啖都有蟹黄,非常鲜甜。灌汤饺入面包括大量猪肉馅,原粒瑶柱,鲜虾等等,包薄不在话下,上汤同饺比例系1:1,上汤非常清甜,加唔加红醋就悉随尊便。以后大家行完outlet可以试下六小馆,相信一定更加满载而归。
邪恶的蟹黄油流晒出嚟,入面馅料啖啖都有蟹黄,非常鲜甜。