2018-05-06
今晚同一大班朋友黎到尖沙咀聚餐,我地十几个好多人,所以简左间有大圆枱既龙门,原来呢度仲要系全日免茶芥免加一,酒家黎讲真系第一次听。简左个「六十年代怀旧菜宴」,刚好我们个个都未出世,菜色都未食过,对我地黎讲都算试新野,其中有几样我都几钟意。🥢怀旧叫化鸡原只鸡用泥土、荷叶包裹好,将炒香既馅料塞入鸡腹,再用烘烤方法整既一道特色菜。色泽枣红明亮,芳香扑鼻,鸡肉嫩滑。🥢干隆龙虾松生菜包龙虾比整只手掌仲要大只,米粉用热油炸好垫底,将肉粒、葱花等炒香,再以生菜包裹进食🥢桂花炒鱼翅炒桂花翅,用鱼翅、鸡蛋、金华火腿等炒成,从材料到炒功,都好考手艺,鱼翅非常弹牙有口感,亦充满蛋香味,每口都系鲜味。🥢莲子八寳大鸭如菜名一样,就系将八种材料塞入已经去骨既大鸭内,八种材料莲子、栗子、金华火腿......等等,系一道需要耐性既巧手功夫菜,鸭肉好淋,我最钟意食入面D料,莲子相当绵好食。🥢生炒腊味糯米饭美味唔肥腻既生炒糯米饭,真系非常难得,糯米饭香香QQ,粒粒分明够哂镬气,绝对系我食过最好食既糯米饭。🥄海带绿豆沙食完甘多正野,食返个绿豆沙可以清下热气,估唔到呢度既绿豆沙一样怀旧,出街已经好少食到加左海带煮既绿豆沙,真
🥢怀旧叫化鸡
🥢干隆龙虾松生菜包
🥢桂花炒鱼翅
🥢莲子八寳大鸭
🥢生炒腊味糯米饭
🥄海带绿豆沙
食完甘多正野,食返个绿豆沙可以清下热气,估唔到呢度既绿豆沙一样怀旧,出街已经好少食到加左海带煮既绿豆沙,真系家的味道,今晚完美既作结。