2019-08-29 73 浏览
睇到好评嘅数量都唔少,而又有六折推广,所以老婆生日同一家人嚟食。上到去原来分开乐天王朝同乐天经典左右两边,我估厨房同厨师都可能系同一班人,只系一边系中式一边系新加坡菜。前菜系花生同栗子,好淋好入味,好快两碟前菜就清佐啦,如果唔收钱真系想叫多几碟食。红油虾抄手都几麻辣好似川菜咁样,个饺子味道都唔错。蟹粉炒饭系俾幅相吸引先至叫,嚟到同幅相分别好大,明明蟹粉系黄色嘅但系嚟到系变咗灰黑色,冇乜蟹膏味同埋太咸,啲饭又吵得唔好,份量又偏少,有啲失望。凉拌海中宝即系海蜇加虾,海蜇几爽脆,哈尔感觉新鲜有啲甜味,酸酸地都几开胃。竹炭流心包真系好流心,个咸蛋黄酱比较浠,但味道都好浓烈,水准之作。蟹粉豆腐个蟹粉问题同蟹粉炒饭一样,其实个豆腐本身好滑好有豆味,但比个蟹粉汁害到。菠萝咕噜肉,唔系半肥瘦肉但系都好有咬口,个汁有点浓,刚刚合格。松子鱼卖相吸引,果汁个味道同咕噜肉一样,打配合好多菠萝同埋其他生果,都算唔错。炸馒头系现场制作,炸得唔错。菜肉春卷有水准,皮薄同炸得刚刚好。八式小笼包你喺呢度嘅代表作,皮薄得来有汤汁,容易夹起唔易穿底,川味几突出,芝士、鹅肝、黑松露等味道唔算突出,原味同蟹粉小笼包都有水准,果

前菜

红油抄手

红油虾抄手都几麻辣好似川菜咁样,个饺子味道都唔错。
蟹粉炒饭
海中宝
菠萝咕噜肉
松子鱼
炸馒头
炸馒头系现场制作,炸得唔错。
菜肉春卷有水准,皮薄同炸得刚刚好。
八式小笼包
八式小笼包你喺呢度嘅代表作,皮薄得来有汤汁,容易夹起唔易穿底,川味几突出,芝士、鹅肝、黑松露等味道唔算突出,原味同蟹粉小笼包都有水准,果然系呢度嘅代表菜式。
整体来讲只有几个菜比较突出, 其他都系一般,做咗六折之后个价钱同其他一般嘅酒楼差唔多,大约$110/位,性价比一般,如果系正价我就唔会嚟帮衬啦。
竹炭流沙包
2019-08-29