2015-10-31
今日系预祝一位中学同学兼朋友生日,请佢来呢度食午餐,我哋叫咗:1. 莲子茶1杯 - 原来系茶包冲嘅热茶,有啲失望!2. 越式海鲜薄饼 - 饼皮的配方不是正宗的好味,个饼太脆,里面海鲜太少及分布不均匀,馅料的芽菜太熟。3. 火车头汤河 - 系我食过香港最好食的,材料新鲜,牛肉汤清澈,牛丸都好好味,应该是自己打的,还有牛脷及牛筋。4. 安南炭烧猪肉 - 朋友觉得呢个最好味,猪肉切肥牛那般的薄皮再加埋猪肉丸是炭烧的,腌料的味道独特,香喷喷及惹味,要夹埋琼干水的弹牙的檬粉及唐生菜和香草一起吃。5. 热的越式咖啡一杯 - 太甜,叫侍应加左热咖啡三份之一杯先掂,但好饮6. 冻的越式咖啡一杯 - 好饮,少啲甜更好平均每位$280,这儿的午餐及晚餐餐牌是一样的,没有特价午餐套餐。呢度的装修坐耐左会心情越来越平静, 可能系颜色及竹帘配搭, 所以如果有时间坐耐点食就更值, 可惜朋友要赶番工.
1. 莲子茶1杯 - 原来系茶包冲嘅热茶,有啲失望!
6. 冻的越式咖啡一杯 - 好饮,少啲甜更好