2021-06-15
系社交平台见到lagom 六月新推出出租野餐盒,平时去野餐要自己准备食物,又或者超市买ready food 寿司再买一大堆零食就算,食完拎返屋企仲要洗...但系~今次佢地出左呢个懒人野餐盒,唔洗准备又唔洗执手尾,个set既食物好似平时食high tea咁,有10款咸同甜点,仲有蓝妹啤酒同hoegaarden🍻两手fing fing 去餐厅拎个野餐盒就得,所以决定用book个野餐盒试试佢~个野餐盒系一个籐篮,入面有啡色布艺野餐垫、玫瑰金餐具、酒杯、木杔盘、仲有一束呃like必备干花,见到已经好赏心悦目影相打卡一流~更重要嘅当然系食物喇~食物睇得之余,仲好好食!咸点田园沙律配蜜糖芥茉酱田园沙律蔬菜好新鲜,有青瓜、车厘茄同沙律杂菜~加埋蜜糖芥茉酱,酸酸甜甜好醒胃~吞拿鱼粟米酥皮盒虽然系外卖无即食热辣辣咁正,但酥皮keep到好酥脆,呑拿鱼粟米酱味道岩岩好~双色芝士薄切猪梅肉牛角酥呢个我同我d girls都觉得好好味😋十分推荐!芝士焗到半溶,好香浓;薄切猪梅肉嫩滑;仲有焗左既车厘茄,加埋好好好食!烟三文鱼忌廉芝士牛油果三文治三文治好足料!上层系两块厚厚既忌廉芝士再夹左好多块烟三文鱼,下层系牛油果
牛角包/酥皮盒/麻糬toast/Macaron/Scone
咸点
田园沙律配蜜糖芥茉酱
田园沙律
吞拿鱼粟米酥皮盒
双色芝士薄切猪梅肉牛角酥
烟三文鱼忌廉芝士牛油果三文治
三文治好足料!上层系两块厚厚既忌廉芝士再夹左好多块烟三文鱼,下层系牛油果酱再加车厘茄,一啖真系咬唔晒!
烟三文鱼忌廉芝士牛油果三文治
甜点
士多啤梨麻糬吐司
士多啤梨吐司配上cream同麻糬,麻糬够晒烟韧~
芝麻焙茶scone配焙茶酱
芝麻焙茶scone焙茶味好香浓,再加埋焙茶酱,double焙茶味!钟意焙茶既朋友一定唔可以错过(系餐厅都有得卖!)
玫瑰荔枝蝴蝶酥
蝴蝶酥食得多,但荔枝玫瑰味真系好少见,甜度岩岩好又有淡淡玫瑰花香~
蝴蝶酥
红莓香桃macaron
macaron桃红色好抢镜,macaron唔算好甜,一咬外皮好松脆,夹住入面既果酱,正!
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
呢个大推!伯爵茶味香浓,芝士蛋糕系半熟质感~入面系非!常!软!滑!好好食😋另外仲有个伯爵茶酱~ (系餐厅都有得卖!原来仲有其他口味,我还野餐盒时再买左个焙茶巴斯克芝士蛋糕比屋企人做甜品~)
焙茶巴斯克cheese cake
生果拼盘
生果拼盘有芭乐、菠萝🍍、西瓜🍉同士多啤梨🍓好新鲜同甜☺️
水果拼盘
饮品
蓝妹fresh/Hoegaarden botanic lemongrass & citrus zest/cold brew coffee
两款啤酒都系淡味既,好适合女仔浅尝,而我自己钟情花香果味啤,好钟意Hoegaarden个支!唔饮酒既朋友仔可以饮佢地既 cold brew coffee~
想食既朋友可以用Lagom kaffe app book定~好方便~
P.S. 原来每日头20位食家仲会有礼物仔,我拎到风扇仔一把~系户外都可以爽一爽!