2017-10-17
与旧同学聚旧,当中有几个大食仔同食肉兽,食餐厅惊食到大家破产,于是顾及大家的荷包,于是就一班人去打边炉放题。虽然夏天,但打边炉不是冬天的专利,依然有不少人光顾,特别是附近放工的OL,真意想不到原来女士都喜欢打边炉餐牌设计有新意—卡通化,将牛猪羊化身为卡通几得意,这个设计令我想起麦兜,哈哈,远睇真系以为佢哋系用麦兜logo。餐牌有几款放题选择,分别系美国特上牛小排放题、澳洲和牛放题、日本极上黑和牛放题、丹麦豚肉 美洲鸡腿肉放题、美国上级进口牛肉放题,我哋班穷L,见住和牛口水流到成尺长,但只可指鹿为马,点最平的鸡猪放题$158,哈哈哈,讲笑,因为在场有几个人唔食得牛,所以大家迁就共冶一炉。不过呢,台的面积就稍细,比较窄,放唔到太多盘食物。此款放题只有2款肉选择,丹麦皇冠豚肉和美洲特选鸡腿肉。选择不多,但肉质新鲜,无雪味,色泽鲜红,相信呢度生意咁好,肉类会新鲜啲。我哋一行六人,可以选择一人一个锅,或者六个人共用一个锅。但大家想一齐食,所以6个人一齐十下十下汤底是鸳鸯汤底,一边辣一边唔辣。放题除左肉类,仲有沙律吧,有各式沙律菜仲有面和粉丝等等,酱油都有好多选择,选择颇多,有金针菇、豆腐、海带等
不过呢,台的面积就稍细,比较窄,放唔到太多盘食物。
放题除左肉类,仲有沙律吧,有各式沙律菜仲有面和粉丝等等,酱油都有好多选择,选择颇多,有金针菇、豆腐、海带等。
仲有不少丸类,例如龙虾丸、芝士丸等,都系大路野,全部自助,任食。
不过我觉得甜品吧啲甜品麻麻哋,冇特色,但有部乳酪机可以自己整乳酪,乳酪出去买都要几十元一杯,食得几开心
6个人一齐食真系好开心,一边讲最近返工趣事,一边食野,笑声笑声满载温馨,快乐发心内
打边炉最紧要系啲材料新鲜,呢间店嘅肉类虽然冰鲜,但去货快,肉类质素不错,而且配料多,一定有野岩食
ps.朋友有会员卡,免收一