朋友知道我钟意睇波,但唔知道我钟意边队😅,竟然带咗我去阿仙奴兵工厂主场...,好彩我唔算系疯狂球迷,而且只系嚟食饭,唔系睇波,就无所谓啦。餐厅名叫「Lockeroom Dining」,一入到去果然见到球衣⚽️,仲有唔少球迷,因为佢哋都著住波衫,哈哈。星期日餐厅好满座,老板话特别座卡位就走,问我想唔想坐,实想㗎,咁就等多几分钟啦😜。座位好正,好似一个小小嘅私人空间,而且坐落一啲都唔窄,仲有阿记吉祥物同咕𠱸添。虽然餐厅系以足球做主题,但菜式系普通嘅西餐食物🍽,即系意粉同扒类等。晚市有做套餐,选择有成十八款,好夸张!价钱正常啦,扒类就稍为贵啲。是日精选沙律,🥗沙律唔太吸引,因为系一堆菜而已,比较特别系加咗爆珠;黑醋汁另上好处系落多落少自己选择。以玻璃樽装住沙律系几有噱头,但比起普通碟应该较难清洁🧽...。是日餐汤及蒜香牛油法包,餐汤系🎃南瓜忌廉汤,味道正常,个云石纹杯几靓。反而面包就几有惊喜,佢并唔系好硬身𠮶啲法包,面包质感松软,牛油蒜香好均匀咁涂满正反两面。主菜出场喇,两款菜式夹啱时间一齐送上。食完前菜后,本身对后续食物期望不太高。点知两样都好高质,好好食😋,份量又够多。店员问我哋系咪Sha
是日精选沙律
南瓜忌廉汤
主菜出场喇,两款菜式夹啱时间一齐送上。食完前菜后,本身对后续食物期望不太高。点知两样都好高质,好好食😋,份量又够多。店员问我哋系咪Share食,就随即递上碟仔。绿色碟仔划上足球草地嘅图案🏟,切合主题!
香烧美国Creekstone牛肉眼拼法国鹅肝
香烧美国Creekstone牛肉眼拼法国鹅肝($228),肉眼扒大约10-12安士重,厚薄适中,外层煎得好靓,有烤肉嘅香气。牛扒上面再搭件鹅肝,虽然唔算大件,但小食多滋味;佢入口即溶嘅𠮶份油脂感令人欲罢不能🤤。
牛扒我哋要咗七成熟,🥩厨师将火候拿捏得好好,肉身呈嫩粉红色,牛味浓郁又多汁。另外,肉眼扒亦无多余嘅筋位或肥膏,基本上成件都可以呑哂落肚!
低温煎焗挪威三文鱼柳蘑菇香槟汁
低温煎焗挪威三文鱼柳蘑菇香槟汁($178),三文鱼系我最钟意食嘅鱼🐟,比起刺身,我更爱烹调过嘅三文鱼。呢道菜嘅三文鱼柳长长一大件,兼且厚身。唔系马后炮,斋睇鱼肉颜色同光泽,都知餐厅处理得好好。食落发现并无落差,鱼肉嫩滑,完全无腥味。
而蘑菇香槟汁亦为呢道菜画龙点睛,不过先唔好预期佢有酒味🍾,反而我会觉得佢系较浓郁嘅忌廉汁,但好鬼惹味呢。两道主菜嘅伴碟均有南瓜蓉同羽衣甘蓝。
主菜食饱饱,当然唔少得甜品,凡惠顾晚市套餐就可以以六折优惠加配主餐牌嘅甜品一份。计落都几抵👍,因为甜品原价都唔贵。
即焗梳乎厘班戟
即焗梳乎厘班戟(原价$78),哇呢个真系不得了,超级好食,佢系我食过嘅头三位好食嘅梳乎厘班戟🥞。认真讲,好多以Pancake作为餐厅主打嘅舖头都比唔上呢个!如果好食,根本唔需要整色整水,原味一定系最正。
即焗梳乎厘班戟
班戟有两件,每件嘅圆形直径唔大,不过就非常厚,大约有吋半至两吋高。班戟咁高系因为佢超级松软,并且留意番佢并无出现入面蛋白糊唔熟、湿重重嘅感觉。最特别系食落有少少柠檬味🍋,呢个班戟真系必食推介。伴碟有球雪糕,但主角嘅光芒已经遮盖一切。
意式芝士蛋糕杯
意式芝士蛋糕杯(原价$58),自命为提拉米苏专员嘅我对佢嘅要求特别严格,我认证佢为一个合格嘅真.Tiramisu✅。不过味道普普通通,只属中游份子。
我个人比较钟意食切饼多过用杯装嘅提拉米苏,感觉正宗啲、靓啲,亦唔会受到杯嘅局限。呢度嘅出品系用上Mascarpone Cheese,但未算细滑。咖啡味☕️集中喺底,无乜酒香,但有咖啡啫喱垫底,加番啲分。
饮品方面🥤,我哋要咗冻泡沫咖啡冻红枣茶,估唔到红枣茶都有得冻饮,仲要几浓味下!
餐厅每个角落都渗透咗足球嘅主题,包括以球员闪卡打造嘅墙身,感觉好震撼😳。另外,餐厅入面亦好似有个包箱房间。
总括嚟讲,估唔到餐厅嘅食物咁出色💯,主菜同甜品都劲高质,前菜同汤就普普通通啦。食物以外,店员服务亦好好,主动帮我哋影相,控制上餐速度适宜。呢度绝非球迷限定嘅好去处!
2020-09-20
香烧美国Creekstone牛肉眼拼法国鹅肝