La Postre分店唔少,今次之前喺铜锣湾百乐中心以及荃湾广场都有帮衬过,两间分店嘅食物质素都非常之高。早前行经H8,决定试下尖沙咀分店。尖沙咀分店系地舖,虽然系西班牙餐厅,但装修上却有种法式悠闲以及英伦风混合嘅感觉。正值午市时段,点咗一个 Tapas  小食 Set $153 同埋一个 蟹肉卡邦尼意粉 Lunch Set $119。餐汤配蒜蓉包以及餐饮都好快上到菜,餐汤几出色,同其他分店水准相若。再嚟嘅系 黑松露薯条。Tapas  小食 Set大概系新出嘅套餐,一个价钱可以选择三款特色嘅西班牙小食。呢款黑松露薯条之前喺其他分店都食过,精华全在黑松露酱上,味道上唔会有大惊喜,但胜在够稳扎。之后呢份 炸鱿鱼配西班牙蒜蓉酱 就令人有啲失望。呢款系要额外加$15嘅,但食落口感似系炸得太耐太多油,一啲都唔脆口亦无乜味道😥,唔算吸引。但要数失望嘅无过于之后嘅西班牙蛋饼。食开嘅Tortilla都知系有薯仔嘅,即系鸡蛋薯饼咁嘅味,呢个系好基本。呢个西班牙蛋饼就真系一块蛋饼,完全无薯仔嘅,好离谱😠。而就算系未食过Tortilla嘅,佢个味道同一份煎㶶咗奄列都系无分别,中间仲要系中空,系空气嚟,完全唔

黑松露薯条
炸鱿鱼配西班牙蒜蓉酱
但要数失望嘅无过于之后嘅西班牙蛋饼。食开嘅Tortilla都知系有薯仔嘅,即系鸡蛋薯饼咁嘅味,呢个系好基本。呢个西班牙蛋饼就真系一块蛋饼,完全无薯仔嘅,好离谱😠。而就算系未食过Tortilla嘅,佢个味道同一份煎㶶咗奄列都系无分别,中间仲要系中空,系空气嚟,完全唔掂👎🏻!
西班牙蛋饼

影起上嚟系还可以嘅,但味道真系强差人意,好无诚意。
Tapas 小食 Set
但惊喜仲未完结,喺成个Tapas小食 Set上齐后,份蟹肉卡邦尼意粉仲未上到菜😑,想叫店员跟下单,女店员似乎游紧魂咁😂喺正面前又挥手👋🏻又叫唔该都睇唔到,扰攘咗两三次先回魂咁黎问咩事,最后发现原来系无落单🙄(而帮我地落单嘅就系佢)。最后同朋友两份share晒成个小食 Set,大概廿分钟后先上到菜,而当时入座率其实唔高,效率极低。

味道上蟹肉卡邦尼意粉其实不俗,个鸡蛋忌廉汁味道浓而不腻👍🏻,但对比其他分店个落差就几明显。明明尖沙咀系客量最高嘅地段,但食物上竟然唔及其他分店,有啲失望。
蟹肉卡邦尼意粉
有过经验,一上意粉时我地已经叫𠮶位游魂女店员即时上埋甜品,但提完又提,果然佢又无上心🙄,喺叫埋单时佢先突然醒起咁拎甜品黎。甜品而言系今餐唯一嘅惊喜,份量虽然唔大但味道及得上酒店级别,但一餐经历过几次「惊喜」以后,都挽救唔番𠮶种失望了。

相比食物质素,服务问题明显系更大败笔。成餐一杯水都无嘅😑,而每次叫店员时都系得𠮶位游魂女店员会serve人,其他店员好似剩系会serve佢地附近𠮶几枱咁,完全唔知咩事。到最后当然系叫咗几次,连一杯水都饮唔到🙄。尖沙咀作为旺区,希望La Postre放多啲心机喺呢间分店度,相比其他分店,呢间系几惊吓。
黑松露薯条
蟹肉卡邦尼意粉