餐厅: 城中鴨子
资讯:

2021-01-26 1851 浏览
上星期到城中鸭子食午饭,餐厅装修时尚,而且设透明厨房,客人可以见到烤鸭炉以及师傅片鸭。当日一行四人,叫咗六个菜式,浓淡各半,整体食物质素不俗。🌟烤北京填鸭(半只)餐厅叫「城中鸭子」,招牌菜固然系片皮鸭。上次嚟三个人食一只鸭有啲多,今次就叫半只。先讲鸭肉,好嘅烤鸭应该要做到油香肉滑,鸭皮松脆。当日嘅烤鸭上枱「令立立」,可惜鸭肉太瘦,有啲嚡口,好在片得薄,冇鸭膻,外皮尚算脆。另外饼皮烟韧,配理清爽嘅青瓜、京葱同鸭酱,尚算合格之作,但离好食仲有段距离。🌟田园虫草花炒翡翠苗上网见人推介呢道炒菜,一试就知无叫错。翡翠苗翠绿、幼嫩无渣,虫草花带鲜甜的菌香,中和翡翠苗嘅草清味,我好钟意食虫草花所以非常钟意呢个配搭。唯独食到尾时见到碟底成碟油,如果冇咁油腻就更加好啦。🌟无锡灌汤小笼包一笼有六只,小笼包外皮厚薄适中,夹起时隐隐可以见到入面的汤汁,啱啱好承托到汤汁又唔会穿。外皮皱折唔算工整,但尖端位置唔会好厚,师傅手势不过不失啦。猪肉馅料有鲜味,肉质松化。汤汁有大约半匙羹,清清地唔油腻。呢笼小笼包抵食!🌟高纤炒红米饭饭底系蛋炒饭,加埋粟米葱花菜粒松子仁去炒,粒粒分明,尚算干爽松散。细个午膳时嘅饭盒经常白米

当日一行四人,叫咗六个菜式,浓淡各半,整体食物质素不俗。

🌟烤北京填鸭(半只)
烤北京填鸭(半只)

🌟田园虫草花炒翡翠苗
田园虫草花炒翡翠苗

🌟无锡灌汤小笼包
无锡灌汤小笼包

🌟高纤炒红米饭
高纤炒红米饭

饭底系蛋炒饭,加埋粟米葱花菜粒松子仁去炒,粒粒分明,尚算干爽松散。细个午膳时嘅饭盒经常白米沟红米或糙米去煮,渐渐我亦慢慢习惯咗,甚至钟意红米粗糙嘅口感,所以我觉得呢个炒饭好啱我口味。而且面头嘅琥珀合桃糖脆而果肉干身,起到画龙点睛的效果。

🌟屋里厢咕噜肉
屋里厢咕噜肉

唔讲唔知,原来咕噜肉系外国人最爱嘅粤菜。当日嘅咕噜肉外层香脆,非常挂汁,肥瘦适中,松软弹牙。可惜个汁做得唔理想,好嘅茨汁应该系啱啱好包住咕噜肉,但当日嘅茨稍嫌太多,最弊嘅系人工味好重,酸味太呛而冰糖死甜,成碟𩠌败在酱汁。

🌟松子黄鱼 (半条)
松子黄鱼 (半条)

条鱼系完整咁上枱,再由店员即席剪开几份。糖醋汁唔再多讲,但条鱼的确炸得唔错,炸粉上得几靓,厚度适中。而且保持到鱼肉滑嫩,外脆内软。

餐厅虽然以鸭闻名,但其他嘅蒸炒炸菜式做得更出色。以呢个价钱同定位嚟讲,食物嘅质素已经系非常可以,值得一试。
田园虫草花炒翡翠苗
无锡灌汤小笼包