餐厅: 貓之眼
资讯:

2016-01-19 1771 浏览
香港地食野真系好鬼赶架,入到位坐得低,未睇餐牌已经畀人问你食乜,食完个饭未饮完杯水,已经畀人叫你埋埋张单啦。香港地既野食真系好飘忽架,十个食家写话好食,到你食果阵就唔知点解咁难食,可能系你样衰,可能系个厨失恋,又可能系你今朝出门时会无同个看更打招呼,真系乜野原因都有,总之你话好食,就未必人地食果次系好食,食评真系难写过股评架。今日午餐肥柑太又黎陪我食饭,天气湿湿寒寒既情况下,由原本想食印度咖哩改左去日本咖哩。睇左呢头有间叫Cats' eyes既日式咖哩,主打蛋包饭、汉堡同埋咖哩,三样都系我口味,于是就建议柑太去果度食。已经比平时行快几步,去到都一堆人等紧,好在等左一阵都已经有人食完出黎,好快都到我地埋位。入到去,地方系窄既,人又系多既,位就唔多啦,廿个多少少,我地被安排坐巴位,咁好多无人催我地点菜,慢慢研究食乜后,柑太就要忌廉汁加咖哩汁蛋包饭,我就叫咖哩汁加汉堡蛋包饭。等饭期间,张望四周,睇到装潢简单,白木板既墙身上面,加上一两幅日本电影海报点缀下,如果空间大d,气氛应该会更好,以前系西贡食过某日本咖啡店,都有类似装潢,但人地地方大好多,空间感大左,人都坐得舒服d。佢地个开放式厨房上放

佢地个开放式厨房上放左小摆设,有几支汽水系度,原来家阵zero都有玻璃装,而佢地有自家制既辣椒酱,系有得卖既,食落似XO酱但唔系好辣。而且佢地有好多小猫猫既摆设,四周望下好易望到。
忌廉汁及咖哩汁蛋包饭
咖哩汁加汉堡扒蛋包饭
饭上台后,我试左少少忌廉汁,发觉有好浓既忌廉味,呢种系用鲜奶自家制作先有既咁重味道,出面预制既一定食唔到呢只味。而个咖哩汁系属于甘口,唔辣果类,而入口咖哩均匀,而忌廉汁既甜香加呢个咖哩,食落个饭配搭非常夹,令到个饭更可口,而个蛋炒出黎,系正宗日式蛋包饭格式,一面半熟一面全熟,味道蛋香兼滑,蛋味浓厚。

我个饭既分别就系个汉堡,食落口唔实,汉堡肉一咬即散,而虽然肉汁唔多,但系胜在肉质嫩滑,虽然未到顶级,但已经合格有余。伴汉堡既牛肉汁偏甜,但如果混左咖哩食,食耐左就会变得无味,而且个饭底煮得未够干物,只系达到一般白饭伴小菜食既程度,如果系要做汁捞既饭,饭身一定要更干先可以索到汁,同埋食落唔会腻。
自家制辣椒
食到中途加番佢地既辣椒酱,似系XO酱既改版,但辣度更低,必未可以会个饭提升味觉感受。

味道方面佢地做到出黎,但要系呢个区竞争取胜,吸引更多客人既话,就要系再提升番佢地食物煮出黎既味道啦。
题外话/补充资料: 店员入面有识日文英文既日藉店员
2016-01-19