2021-04-04 194 浏览
香港不乏有创意菜式嘅餐厅,不过我觉得戈啲餐厅系多数都喺吾显眼嘅位置,相对租金真系平好多嘅。听闻位于就近铜锣湾嘅天后原来新开咗一间fusion菜,觉得喺天后食饭最大嘅好处系冇铜锣湾咁多人,又间吾中会揾到啲好野食,喺一个小区行下都几正☺️里更嘅环境设计得十分有心思,好有艺术气息嘅画,抽奖画睇吾明🤣伊太屋同时有日本菜同埋意大利菜,不论头盘、意大利粉/饭同埋大盘嘅菜式都十分创新😳而我同朋友亦同时发觉原来呢度嘅老板睇嚟好钟意咸蛋黄同埋海胆🤣好多菜式都加入左呢两样元素。鱼子酱本身就系好矜贵嘅食材,呢个菜式仲要系配以海胆同埋安格斯牛他他,鱼子酱吾会好腥,微微嘅香气搭配海胆更为适合,海胆都好新鲜。安格斯牛他他好大份,一啲都吾孤寒👍🏼每一羹平均分到多士上面食好滋味😋近年都好流行有咸蛋黄嘅野,更何况系咸蛋黄软壳蟹?一见到menu有即刻忍吾住叫🤩软壳蟹每一件都沾满咸蛋黄🤤邪恶度真系爆灯呀喂!脆卜卜嘅口感更系令人不得不爱上。开头以为佢会原只上,原来已经切成一件件,咁仲好因为吾洗切,香烧苹果摆喺软壳蟹好特别,脆脆哋甜甜哋,中和咗软壳蟹嘅油腻。海胆蟹膏蟹子意大利饭,用料够晒高级,只系啲食材其实同鱼子酱蟹膏安格斯牛他

鱼子酱海胆安格斯牛他他

黄金邪恶软壳蟹配香烧焦糖苹果

海胆蟹膏蟹子意大利饭,用料够晒高级,只系啲食材其实同鱼子酱蟹膏安格斯牛他他重叠咗,所以味道方面就吾再多讲。不过加入咗蟹子,口感就更为丰富,蟹膏覆盖咗大部分嘅意大利饭,啖啖都食到蟹膏味好正🤤
原锅海胆蟹膏日本蟹子烩意大利饭

食个意大利面都有咸蛋黄 正😹咸蛋黄意大利面配以北海道带子,啲咸蛋黄同意大面都捞得几均匀,mix得好食又滋味。带子系薄切,都几新鲜。
流沙黄金咸蛋黄炒有机意大利面配烤烧北海道带子

自己吾系好饮得酒所以叫mocktail算,Green Tea Strawberry里面有 green tea、strawberry purée、lemon juice同埋 egg white,个组合都未免太创新lol 边个会谂到绿茶、柠檬汁同埋蛋白可以摆喺同一杯饮品度😆饮落就觉得柠檬味系最突出,酸酸甜甜咁。
Green Tea Strawberry

Matchamisu即系抹茶tiramisu,表面有大量嘅抹茶粉💚而奇怪嘅系抹茶味竟然吾算话好浓😅反而里面嘅咖啡味同cream都好浓郁,咖啡味浓得黎又吾over,cream都好细滑,如果当系普通tiramisu系几好食。
Matchamisu
2021-03-29