2018-01-28
今晚经朋友带路, 穿过荃湾街市, 竟然找到一间新开既浜烧日本料理餐厅, 餐厅内设大量卡位, 每张卡位私人度颇高, 不会望到其他台食客的!看看menu, 浜烧既价钱对比尖沙咀、铜锣湾便宜一点, 除了浜烧, 还有刺身、寿司、卷物、日式炒饭、小食、清酒等等选择。日本餐厅一向每天都有厨师推介款式, 而今晚就系 烧"目仁奈"。 呢个名对我黎讲好陌生, 既然是推介, 就点来试试, 再额外自选几款share一齐食。【目仁奈】 HK$298第一次食呢种鱼, 外观其实同街市买到既鱼差不多。上台时, 目仁奈被烧成可以站立似的, 目仁奈表皮被烧得黑黑的, 但不是烧焦的黑。外表不是香脆, 反而是有点水份的林, 肉质入口时不是实肉那种, 跟糊状差不多, 喜欢吃实肉的我不太讨好。【龙虾剌身】HK$298 (2食)先来一盘龙虾刺身, 上台时, 仲见到龙虾触须仲系郁郁下, 非常新鲜!!! 龙虾肉已被离壳, 再分成一旧旧, 入口爽口鲜甜。食完龙虾刺身后, 侍应将龙虾壳送回厨房做汤, 汤味道其实系味噌汤, 虽然不是经长时间肴出汤底, 但食完清甜既刺身, 再饮一D味道稍为浓少少既暖下胃, 算系一个不错既配搭!【三文鱼刺身】
【目仁奈】 HK$298
目仁奈
【龙虾剌身】HK$298 (2食)
龙虾剌身
【三文鱼刺身】 HK$48
三文鱼为厚切, 绝对满足到口感, 没有雪味, 很新鲜
三文鱼刺身
呢度既浜烧都有侍应协助, 所以不担心烧过龙
【松叶蟹膏甲罗烧】 HK$68@1
个人推介黎到必要一试甲罗烧!
侍应在旁将鹌鹑蛋、蟹肉、蟹籽搅拌后放上炉烧,
烧既时候已经闻到阵阵蟹膏香, 完成后侍应就会放上碟比我地享用。
蟹膏味什浓, 不会过咸, 亦不会有苦涩味, 更食到鲜甜味, 当中既蟹籽更丰富了口感
松叶蟹膏甲罗烧
【烧大虾】 HK$58@1
只虾几大只, 好肥美, 肉质爽口, 但欠缺鲜甜味
烧大虾
烧大虾
呢度既寿司很多款都想试, 于是就Order左一个寿司并盘:
【福太盛合】 HK$188
包括有三文鱼、带子、油甘、鳗鱼、左口边、赤身、鲷、青瓜小卷
福太盛合
寿司以有味珍米做饭, 比起白醋米, 味道淡一点, 不会抢了刺身主角的味道, 而且寿司饭都是细细件, 刺身完整覆盖寿司饭。
鳗鱼不会太干, 有点点烧香味同埋薄薄既烧汁带出鲜味
带子超级肥美, 鲜甜
左口边虽然没有预期中咁爽, 但表面烧过, 迫出了丰富鱼油, 而且很香口
整体都是新鲜, 没有腥味。