2021-05-03
最近喺网上见到荃湾有间新酒楼, 似乎冇乜人知,所以特登去试个下午茶。 可能真系唔系太多人知,所以特价下午茶都唔系太多人。一睇价钱,唔算平嘅酒楼,所以不禁对佢的食物有点期望。 但可惜,有期望就有失望。 食物整体上好普通,唔算好食。 但服务就几好, 职员都好友善。首先系杯茶。我哋叫咗铁观音,唔苦,但又唔系好香茶味,普普通通。芋角 ~ 好脆,但有点硬,唔得松化。 而馅料同芋蓉都ok。鲜虾腐皮卷 ~ 同一个问题,觉得啲腐皮有点硬,唔得松脆。 感觉似系未炸透咁。 入面啲虾胶,就几好食。牛肉肠粉 ~ 肠粉皮好滑,但啲牛肉就冇乜质感,同冇乜牛肉味。百花酿鱼肚 ~ 虾胶有啲好特别嘅味,感觉上系啲虾唔系好新鲜。 而鱼肚呢,唔知系做法问题,定系鱼肚本身质素一般, 食落有点似猪皮嘅感觉。虾饺 ~ 同百花酿鱼肚一样,啲虾有同一个味 ,唔系好新鲜咁。黑毛猪叉烧包 ~ 啲叉烧馅正常ok,但个包皮就感觉有点实,唔得松软。龙虾汤鲜竹卷 ~ 无论卖相,定系味道,一啲龙虾味都冇。 啲馅料ok, 同一般鲜竹卷嘅馅料冇乜分别。 其实唔知点解要冠上龙虾汤命名, 因为觉得真系同龙虾搭不上关系。星洲炒米 ~ 呢个比较浓味, 好香咖
芋角 ~ 好脆,但有点硬,唔得松化。 而馅料同芋蓉都ok。
星洲炒米 ~ 呢个比较浓味, 好香咖哩粉嘅味。 我食惯浓味嘢,咁我又觉得呢个ok,几好食。