2023-12-04
第一次未食任何嘢,都要比差评嘅一间餐厅。今日星期一下午1:30左右,我哋两公婆同埋两岁小朋友想去无二三食嘢,之前打电话问佢有冇BB凳,佢一听到我哋有BB,就即刻话冇BB凳之余,仲要人头收费$70。我话BB得两岁唔会食嘢,佢都坚持要收;咁我都觉得冇所谓,所以就入咗呢间餐厅。入到去拣嘢食嘅时候, BB喺老公嘅陪同下行咗去隔离玻璃门囗睇出边街景,期间冇掂到店内任何物品。我就叫侍应姐姐嚟嗌嘢食,点知佢话BB唔坐好,唔可以嗌嘢食。我话我明白小朋友唔可以喺店内走来走去,但系希望佢哋理解小朋友仲细,需要少少时间安顿,我可以一路搞掂佢一路嗌嘢食。佢坚持唔俾我嗌嘢食,跟住男老板仲叫我哋搞掂好个小朋友先至好入嚟食嘢。我麻烦佢哋理解小朋友真系细,但系唔会影响到佢哋生意,兼夹𠮶时得我一台客,并冇其他客人,但系男老板同个侍应姐姐keep住态度差,唔俾我哋嗌嘢食,最后侍应姐姐仲喺我手中「抢走」个Menu。我明白Cafe唔系招呼小朋友,但系佢哋态度恶劣,兼且一啲同理心都冇。平心而论,我哋去嘅时候冇其他客人,我BB既无喧哗大喊,亦冇掂过佢店内任何嘢,所以绝对影响唔到佢做生意;我亦都只系要求佢俾多少少时间我去安顿个小朋
我明白Cafe唔系招呼小朋友,但系佢哋态度恶劣,兼且一啲同理心都冇。平心而论,我哋去嘅时候冇其他客人,我BB既无喧哗大喊,亦冇掂过佢店内任何嘢,所以绝对影响唔到佢做生意;我亦都只系要求佢俾多少少时间我去安顿个小朋友,但系佢哋连咁小嘅同理心都冇,简直可耻。
再退一步讲,如果当初佢哋真系唔想小朋友入店内,大可以系我打电话去嘅时候同我讲佢哋唔欢迎小朋友,或者唔喺店舖内标贴不准小朋友来进,咁我绝对唔会带个小朋友去𠮶度食嘢。
可能唔系所有人会认同,但系我觉得一间好嘅Cafe,除咗咖啡好饮啲嘢好食,个老板同啲员工嘅态度都好紧要。就好似今日呢件事嚟讲,我真系明白小店舖唔欢迎小朋友,因为小朋友真系难控制过大人,亦有可能影响生意,但系最紧要系佢哋嘅态度。其实佢哋可以一开始开门见山同我讲,佢哋唔接待小朋友,咁就唔会有之后嘅事情发生。