2010-01-12 7 浏览
两个旧同学兼死党同我庆祝生日,决定去呢间近排略有人气的小店试试串烧,听闻店舖用上北方嘅孜然粉来做串烧的调味。返大陆的时候,往往在很多餐厅前面会摆档做新彊羊肉串之类的食品,在寒冷的天气中,远远传来香香扑鼻又暖暖的香气,我时常都会即刻冲去买一两串来吃。在香港品尝这种味道,又会是甚么滋味呢?因为这间店只开夜市,做埋宵夜(至零晨三时),日间打去是没有人接听,不过可以留言,之后又真的会有人覆电话,于是朋友当日中午打去,之后就订了当晚的枱子。朋友是首先到达的,但佢就见好几位侍应仍然在店门外企著食烟,但时间其实已经到达餐期(星期五晚上七时后),似乎有点异相。餐厅唔算好大,有一间私人房,当晚天气都颇寒冷,初时系安排我地坐近门口位置,不过之后要求转去较入嘅位置,如果唔系都几辛苦,见坐𠮶张枱嘅人要著住大褛嚟食。厨房算半开放式,因为虽然望到厨师的一举一动,但有一块玻璃隔住,前面仲有几个吧枱位。Order 食物系用类似点心纸嘅做法,在想食嘅食物旁写上数量,不过最特别嘅系佢喺每一张食物品种下面都有几个格,用嚟拣选所需用嘅烹调方法,例如盐烧、港式蜜糖烧,但如果要食佢地主打嘅孜然粉就反而唔需要tick任何格 (没有

Order 食物系用类似点心纸嘅做法,在想食嘅食物旁写上数量,不过最特别嘅系佢喺每一张食物品种下面都有几个格,用嚟拣选所需用嘅烹调方法,例如盐烧、港式蜜糖烧,但如果要食佢地主打嘅孜然粉就反而唔需要tick任何格 (没有任何说明),相反佢佢地有一格系"走孜然粉",我又冇问如果走埋孜然粉,咁会系用咩调味呢,都几易做成混乱。

酒类方面嘅供应都算特别,要啤酒有竟然有德国啤、中国青岛啤,还有其他款式,又有红、白酒,Saki供应,都算得系联合国。

食物方面:

1. 玉乃光纯米吟酿特撰 $220/720ml - 初时落单侍应冇问要冻定热,之后给了我们三只玻璃杯及冰座后,至发觉原来我地要热饮,服务有不足之处,而且坐热后没有为我们更换杯种。这只酒味道不错,易入口。

2. 焗生蚝 (半打) - 蚝身肥美,大小适中,而且裙边一啲都唔韧,食材质素值得一赞,加上大量葱花、蒜蓉,火喉控制得啱啱好,大家食完一致赞好,仲话要encore,之后再order半打添.....

3. 盐烧多春鱼 $28/份 - 唔怪得之咁平一份,原来只用五条小多春鱼,口感欠奉,而且鱼头也烧㶶了。

4. 冰镇芥兰 $38/份 - 菜不是很嫰,有少少老,又唔够粗,预先去了皮,净返中间嘅肉,点酱酒Wasabi来吃,味道颇夹,但朋友认为其他地方(一间中环颇出名的茶餐厅) 做得还比这里出色得多。

5. 凉拌糖心皮蛋 $22/份 - 卖相精致,子姜颇嫰,皮蛋虽然糖心,但味道不鲜,带有微苦,相信系用上次级货式,大量生产所制成的皮蛋所致。另可配砂糖及类似豆瓣酱来吃。

6. 烧羊仔架 (半架 - 4件) $68/份 - 我们在下单时没有点选任何调味方法,根据侍应之前嘅解释,理应会为我地加上孜然粉去烧,但上枱后发觉没有,侍应唯有叫厨房为我们加上,但其实只见得是随便加上,完全唔均匀地哂上表面似的,咁不如我地自己用枱面的孜然粉自己加上也可 ; 羊架骨一端亦没有用锡纸包裹,不方便食用 ; 虽然算得上是肥瘦适中,但系一啲骚味都冇 ; 落单烧至medium,但结果就差不多全熟 ; 薄河膏欠奉,反而有英式芥辣。

7. 蒜蓉牛油焗金菇 - 完全唔会失手的作品,似自己去郊外BBQ似的。

8. 盐烧银杏 - 每串有十粒,份量不少,但全部都系苦的,好似没有除去支芯似的 ; 盐的份量亦晒得过多。

9. 孜然粉烧牛柳粒 - 肥瘦唔均匀,有筋,虽然今次烧得出medium,但系肉质仍然是韧的,而且碟底全是血水,失败。

10. 烧元贝 - 做法似去海鲜酒家食蒸扇贝的模样,都是用上大量葱花和蒜蓉,感觉同之前嘅生蚝差不多,稳阵之选。

11. 孜然粉烧牛舌 - 一上枱已觉得不对劲,表面可能系晒上了孜然粉的关系,表面油份被吸干了,看似干干净净似的 ; 切得太薄,冇口感可言之余,烧到入面干哂,而且冇任何牛味 ; 最大件事系每一串嘅质地都有别,有啲系石皮咁韧,但有些就似落完松肉粉后再用锤搥打完之后一样。这样质素嘅烧牛舌,如果是我第一次吃牛舌的话,可能我以后都会被吓怕不敢再吃。

12. 盐烧白鳝 - 海鲜算是稳阵的,白鳝肥美,肉质完全冇问题,但今次出错在烹调技巧方面,用火似乎猛了一点,有些皮已烧至变成炭了,苦苦的,要剥去才可继续食,而且三条竹签都已经烧黑哂,其中一条进食途中更因为烧到变得太脆而断裂,都几夸张。

13. 烧菠萝 - 烧过后,表面水份被烧干,晒上盐后特别鲜甜,值得一试。

14. 烧手打墨鱼棒 - 肉质弹牙,可能系形状关系,方便烧烤,易于入口,创作得宜。

15. 孜然粉烧鸡中翼 - 以为系万无一失的菜式,点知虽然入面刚好熟透,肉质仍然鲜嫰,但鸡皮就烧得过㶶了。

16. 孜然粉烧粟米 - 用上超甜粟米,有少少微㶶,发辉到烧香了粟米的境地。

Comments: 其实我就唔知改名有冇咩关系,点解系叫"川烧"呢,同四川有关? 但又用日式、港式、新彊式,算不上有甚么主题风格。话说回来,用甚么式都不在重点,重点在食物,这里的海鲜算是仅可接受,但系牛肉类就完全唔合格,须知道肉类在串烧中比重不轻,而呢间又主要用上孜然粉,言而孜然粉只对羊肉是绝配,但唔系样样都可以落。结论,可能去返日式串烧至最稳阵。

Full photo blog: http://hk.myblog.yahoo.com/mokharvey/article?new=1&mid=2544
焗生蚝
盐烧多春鱼