2019-05-05
大叻系…抵食夹好味有一种拣餐厅既指标叫「等位」,呢到食 Lunch,十二点一已经要等位架啦,要食就要早少少啦未埋到餐厅,就已经闻到炭烧既香味。呢间餐厅,系食越南野既,但我都唔知越南系唔系钟意BBQ 既。但呢到既炭烧鸡扒,炭烧猪扒就真系呢…冇得弹。根本做唔切,要用炭黎烧,边快得架,有冇试过BBQ架,啲炭白晒就要换炭架啦,我真系唔明,快快手,用石油气,煎完就上碟,快靓正,食得饱饱就返工返学返写字楼啦。但系就系差咗个香字,城市人少闻烧炭味,我自己就觉得好正啦。另外,鸡扒系多汁既,唔知系唔系咩锁住啲肉汁之类啦,应该都系架啦,炭炉温度高,直接烧落块扒到,我谂应该系,除非唔系啦。除咗肉嫩汁多,佢仲有烧汁,自己因自己口味加埋啦,就超野味啦。
未埋到餐厅,就已经闻到炭烧既香味。
炭烧香芧鸡扒饭