2018-12-18
如果问我在香港哪里的Roast Beef 🐮好食的话,我谂我可以用reflex action既速度去答Lawry’s! 哈哈,记得第一次在香港食是10年前了,那时还在利园,而家都搬了去和记大厦好几年了。星期六心血来潮来食个lunch,听到店员讲原来佢地很快又会搬,因为和记大厦要拆! 唔知到时又会搬去边,好彩都在2018年底前再食一次! 🥳我个人比较喜欢来食weekend lunch,因为佢的menu设计是semi buffet,有一个drinks、沙津🥗前菜同汤🍲仲有甜品🍬🍫🍮🍰都系buffet,然后主菜可以拣roast beef或其他,都系3百几,抵食呀😸而且我觉得lunch呢个 Hong Kong Cut既份量的roast beef对我来讲都好大了,晚餐中最细的California Cut身我都觉得太heavy …不过,男朋友就觉得呢个Cut刚好,咁在lunch都可以加80蚊就食到California Cut,好啱我地大家心意。地方有几靓、service有几好同埋坐得有几舒服就唔需要多讲了,可以分享下semi buffet有咩食︰蟹肉忌廉汤我第一口饮有D咸,但再饮又觉得OK。蟹肉都
地方有几靓、service有几好同埋坐得有几舒服就唔需要多讲了,可以分享下semi buffet有咩食︰蟹肉忌廉汤我第一口饮有D咸,但再饮又觉得OK。蟹肉都几多,而且好creamy。沙津都有好多配菜,佢D沙津菜尤其新鲜,dressing都有3-4款 (不过我不太喜欢食酱的)。我觉得佢地个crumbles好好食,好松、脆、又好香面包🍞味。不过我觉得佢似有炸一炸过,因为佢好香而有少少油味 (不过系油,而唔系话益味)。男友就钟意食佢既青口同冻虾,青口上面有个蕃茄🍅同chili sauce既mix,调校得几好。
到主菜啦,今日既roast beef🐮当然冇令我地失望,我地两个都拣要medium rare熟,因为佢既牛肉好鲜味,偏生少少仲食到佢既肉汁既新鲜! 肉质好tender,好淋好香! 佢既肉汁亦都好鲜味,yorkshire pudding 又系我既最爱! 真系冇得弹! 今日唯一有少少失准系个mashed potato🥔,食到有D粒粒,未够好粉! 不过都唔系话好严重。男友既California Cut相对我既 Hong Kong Cut系大D同厚D,所以要视乎你既食量而叫啦,一分钱一分货。
食完个Roast Beef真系好够饱了,只攞左少少甜品同生果。个芒果🥭热情果 Mousse几香,唔会太甜,个什果酥皮都好好食,皮好松脆。反而今日D生果就麻麻,冇咩味咁。不过黎Lawry’s 都系为左旧牛,同埋佢既ambiance,所以始终都觉得食左一餐好满意既weekend lunch。