2021-08-20 648 浏览
依家系海港城食饭,个个都知道要用饮食卷有半价,好抵食,但今次见到 翡翠拉面X汇丰信用卡 有个推广优惠活动,见到个餐牌基本上都系会食嘅𩠌菜,所以试咗一下。前菜:鸡丝粉皮麻酱超级香!花生酱同芝麻酱嘅比例调教得十分好,两者嘅香味唔会互抢。鸡丝肉嫩滑,粉皮唔会好厚,粉味唔重,配合混酱一齐食,正!点心:上海小笼包小笼包系必点啦,翡翠嘅小笼包系正常发挥啦,系佢哋嘅配料比较特别,一般都系俾姜丝,而佢系俾姜蓉。个人觉得呢个细位唔错,姜蓉比姜丝更细微,小笼包嘅汤汁唔会被姜丝抢味而同时提鲜!小菜(一):椒麻酸菜鱼呢到嘅酸辣味都唔算叫好重,口味系比较适合大众嘅酸辣度。鱼片冇咩骨,食落都好滑,但酸菜就麻麻地。呢到嘅酸菜鱼系近似传统版嘅酸菜鱼,个汤比较偏重油,重蒜,但整体不过不失。小菜(二):糖醋鸡球非常推荐呢道菜!酸酸甜甜咁好开胃,而且最重要系用鸡球唔会外面成层粉浆,啖啖肉。本身猪肉嘅口感比鸡肉硬身,而且脂肪含量都比较高,用鸡肉代替咗猪肉,呢个做法可以提升口感之余,仲可以食得更健康。主食:五香牛肉拉面汤底系清鸡汤,拉面系软硬适中,牛肉觉得偏咸咗少少,但够入味,两者一齐食,味道都可以中和下。饮品就叫咗一杯冻豆浆

鸡丝粉皮

糖醋鸡球

小菜(二):糖醋鸡球

五香牛肉拉面

主食:五香牛肉拉面
饮品就叫咗一杯冻豆浆同一杯柠檬薏米水。
整体而言,成个餐两个人食都好够,埋单都系每人$180左右。呢个餐都系一个冇优惠卷下,有汇丰信用卡嘅朋友仔其中一个唔错嘅选择。
2021-08-05
用餐优惠