2010-04-05
三月尾打算在复活节期间食自助餐, 但找了几间都话full booking. 最好揾到维景话有位, 心谂咁好彩可以订到位.当晚6:40p上到去, 但只坐了六份一人左右十分泠清, 开始有D 担心. 坐定后, 出去行一转才知大件事, 全部系泠盘冇热食, 转头找个待应问, 原来热食D主菜系要叫, 每人只限一款 (但可refill), 我地四个人只可以叫四款热食, 那算什么自助餐 泠盘有寿司. 刺身包括三文鱼 (一pat 摆到好乱)、 白色的鱼、元贝、八爪鱼等. 每样试个, 三文鱼还可以, 我最钟意的八爪鱼好"UN"唔掂 (通常我会食佢四round, 今次一round 收工).仲有面包、 蟹脚、 沙律、好似有蚝等, 但真系好少款可以拎既野食亦唔多. 另有翅汤(唔多觉有翅)、炒饭(唯一可自取的热食). 热食共有8款可点, 但每人只可点一款, 我们 4 个人就4款 (乜我唔系食紧自助餐咩, 仲乜要叫热食?), 最后点了印度鸡、什会海鲜、牛柳、鱼. 个什会海鲜最不知所谓, 又系一只蟹脚 (泠盘用剩的材料?)+几只蚬, 印度鸡及鱼还可以仲有叫refill, 牛柳就一般, 还是希望吃即烧牛肉. 今次我
热食共有8款可点, 但每人只可点一款, 我们 4 个人就4款 (乜我唔系食紧自助餐咩, 仲乜要叫热食?), 最后点了印度鸡、什会海鲜、牛柳、鱼. 个什会海鲜最不知所谓, 又系一只蟹脚 (泠盘用剩的材料?)+几只蚬, 印度鸡及鱼还可以仲有叫refill, 牛柳就一般, 还是希望吃即烧牛肉. 今次我们有四人还可以试4 款, 咁2 个人成晚咪只得2 款热食.
甜品选择也不多, 有布甸、cheese cake、仲有D 唔知系乜(冇乜心机去留意). 另有水果、平价雪糕.
饮品只有奶茶/咖啡, 连一般常见的橙汁也没有. 汽水啤酒当然系要另外比钱.
总括而言, 从未试过周六+公众假期去食自助餐可以有如此安静的环境(最多人的时候也只是坐了1/5人吧), 也从未试过食自助餐可以只走五六转就收工. 大概人不多, 泠盘/甜品也没有什么refresh, 我也担心D 寿司. 刺身有几新鲜.
二百几银的价钱虽然唔可以要求太多, 但也实在太差了, 曾经去过附近的六国酒店食自助餐也是二百几银, 但真是好得多! 终于明白为什么一间酒店的自助晚餐在公众假期可以如此淡静!