2021-12-21 2138 浏览
对上一次嚟「i Kitchen」已经差不多接近5年前嘅事,当时,已经有相当多餐厅进驻入观塘厂厦,随时间过去,就算喺疫情之下,餐厅嘅数目都好似有增无减,竞争应该都几大,然而,仲喺屹立不倒,就自不然有其实力。同啲老友食饭,当然拣啲好嘅、有质素架啦。 再访,感觉内里嘅环境喺唔同咗少少,虽然,都仲喺以黑白为主色调,加上一啲蓝光灯效,但可能基于疫情关系,搬走咗啲大梳化椅,啲枱櫈变得阔落咗,空间感多咗,感觉几唔错。虽然整体环境较昏暗,但装置咗唔少聚焦灯,枱上又有小烛台嚟营造气氛,所以,不失情调。  翻一翻餐牌,分门别类为前菜、小食、汤品、意大利面 / 意大利饭、薄饼、主菜、二人套餐、甜品及饮品,选择依然多。 朱古力咖啡 $32 先嚟啲冻饮,小弟今晚就想饮饮朱古力咖啡,杯面唧咗好多忌廉,所以,睇落真喺唔错,而朱古力跟咖啡嘅味道都好平衡,搅埋啲忌廉落去,就更香滑。棉花糖鲜奶朱古力 $32 我以为友人杯朱古力会跟我嘅差唔多,都喺唧层忌廉,但原来喺打咗层奶泡,捞均啲朱古力,佢话非常香滑,而朱古力味却好浓郁。 抹茶鲜奶 $38 讲到卖相靓,就应该以呢一杯抹茶鲜奶靓喇,因为一层翠绿色由上而下慢慢沉淀、变化。友
。
朱古力咖啡 $32

朱古力咖啡
棉花糖鲜奶朱古力 $32

棉花糖鲜奶朱古力
抹茶鲜奶 $38

讲到卖相靓,就应该以呢一杯抹茶鲜奶靓喇,因为一层翠绿色由上而下慢慢沉淀、变化。友人小试一口,已经话唔错,茶味幽香。至于仲有位友人饮嘅冻柠水,就无特别,唔讲啦。
抹茶鲜奶
薯条配松露酱 $48

油炸嘢一向喺人见人爱,呢一客炸薯条份量十足,睇相都睇到一大篮,最紧要喺炸得香脆不腻,配上松露沙律酱,个酱松露香味突出,做得非常好食,所以,啲茄汁都被冷落在一旁。
炸薯条配松露酱
香脆鱿鱼圈 $68

之前嚟嘅时候都试过,喺店家嘅推介。亮点喺佢哋会用新鲜鱿鱼做,果然,啲鱿鱼入口喺鲜甜柔软,加上脆浆唔太厚,又香脆,配上泰式嘅甜酸酱,真喺正。
香脆鱿鱼圈
香辣炸鸡锤 $78

今晚真喺胆固醇万岁,再嚟多一客炸鸡锤,一客6件,只只都炸得甘香可口,最正喺腌得好入味,又带点辣,咬落鸡肉嫩滑多汁,就连伴碟嘅沙律都无迤做,既落咗浓香嘅意大利黑醋调味,又刨几片巴马臣芝士做靓个样!
香辣炸鸡锤
低温焗原只意大利香草烤鸡 $168

主菜方面,店长话有啲新菜式将会推出,暂时未正式放晌餐牌中,但照样有供应,试试水温,睇睇食客反应。首先登场喺烤鸡,据介绍货色嚟自意大利,哗!原来都几大只,先慢煮,再烤焗,烤得一身古铜色,入口外皮非常香脆,皮下脂肪少,肉质比预期嫩滑,尤其脾位,喺鸡胸口感就少少嚡,都预咗,但成只都好入味。
低温焗原只意大利香草烤鸡
低温焗原只意大利香草烤鸡
鹅肝酱酥皮羊架 $228

威灵顿牛柳就算未食过,都听过吧,呢一道可以讲喺威灵顿牛柳嘅羊架版,酥皮包住羊架去焗,中间真喺如「威灵顿」咁,夹有鹅肝酱同野菌,味道好有层次,再者,羊架唔太膻,又几惹味,喺觉得有少少焗过笼,好似煎扒得去到7、8乘咁。
鹅肝酱酥皮羊架
鹅肝酱酥皮羊架
西班牙海鲜饭 $268

呢个好抵食,因为印象中,一般西班牙海鲜饭做到4人份嘅,座底三百蚊起跳,依家只卖二百几,仲要睇到有咁多海鲜料晌面㖞,真喺亳无欺场。店员仲特别介绍讲话融合亚洲做法,又采用西班牙米,虽然唔喺好觉有亚洲风味,但整体做得唔错,啲海鲜好正,有虎虾、扇贝、青口、八爪鱼仔,饭粒又好有香气。
西班牙海鲜饭
原个日本柠檬雪葩 $68

一餐里面要尽庆,点可以无甜点,食咗咁多浓味菜式,来一客柠檬雪葩就一流喇。个柠檬嚟自日本,非常大个,加上少少装饰,卖相清爽,而雪葩入口非常凉快,清新自然嘅柠檬清香一涌而出。
原个日本柠檬雪葩
自家制朱古力心太软伴云呢嗱雪糕 $68

试完一款清新嘅,再试另一款就喺浓香嘅,不过,有少少可惜嘅喺心太软焗过笼,未能产生流心效果,而喺变咗软心,之但喺,朱古力味却喺好浓郁,单讲味道,确喺唔失礼。
自家制朱古力心太软伴云呢嗱雪糕
综合嚟讲,环境几舒服,价位亦唔贵,服务都好贴心,店员都好有礼,最紧要喺朋友都觉得称心满意。
炸薯条配松露酱
香脆鱿鱼圈