2009-01-01
去澳门,不期然都会经过呢间圣安娜,圣安娜呢个品牌比我最深刻嘅印象,要算系佢嘅椭圆形蛋挞,同埋佢三十几年嚟所经历过嘅风风雨雨,改朝换代,饼咭挤提,到依家仍然喺香港拥有超过50间分店,都算几硬净!佢卖嘅嘢都几多元化,除咗西式面包、日式面包、蛋挞、蛋糕、西饼、各种应节食品,好似新年糕点、粽同月饼之外,而家连糯米鸡同中式包点都卖埋。反璞归真,今次要试嘅唔系新嘢,而系佢最经典嘅椭圆形蛋挞: 蛋挞:椭圆形嘅外型依旧醒目吸引,不过个蛋挞攞上手,真系感觉唔到一丝余温,完全系冻嘅! 蛋身质感好挺,蛋味够晒浓郁,味道亦唔会太甜,曲奇皮几薄,唔油腻但带阵阵香浓牛油味,而且好够脆! 白汁磨菇酥:未食已经好吸引,卖相好靓,攞上手仲有少少热,酥皮焗得唔错,一层层分布得好细致,质感松化,内里嘅芝士颇多而且呈半融状态,再配上磨菇嘅浓香,食落又香又软,值得一试!呢间圣安娜嘅装修典雅,灯光柔和,店员态度友善,而且出品卖相食味亦不俗,惟一要改善嘅就系出品温度嘅控制,始终面包蛋挞之类系热先会最好食!