2018-07-09 45 浏览
「麦田厨房」位于铜锣湾边宁顿街,地点旺中带静,主打上海派俄罗斯菜。咁究竟「上海派俄罗斯菜」又系咩黎嘅呢? 所谓上海派俄国菜,又叫罗宋大菜,其实系Russia系上海话嘅译音,亦即系受上海人文化影响嘅俄罗斯菜。1917年俄国十月革命期间,白俄罗斯难民同一D贵族带著佢地嘅厨师逃难到上海、哈尔滨等等嘅地方,而当时有唔少山东人去上海工作,同白俄厨子学煮俄国菜,后来调校成贴近上海人口味嘅「海派罗宋大菜」,香港开埠初期,大量中国侨民移居香港,当中包括上海新移民,菜式于当时传入香港。当中以上海派罗宋汤,串烧牛柳,基辅鸡卷,烤羊架,俄国牛柳丝饭等等尤其出色! 餐厅环境宁静,灯光柔和,除左有俄罗斯风格嘅装饰布置之外, 仲有好多俄罗斯娃娃,由细到大顺序排列,令成间餐厅充满左俄罗斯风味。由于「上海派招牌罗宋汤」系呢度嘅招牌菜之一,加上上次试过觉得好好味,当然想encore啦。上海派招牌罗宋汤: 蕃茄酱炒过后加入红菜头,甘笋,薯仔同椰菜同埋放过夜嘅牛腩煮成嘅罗宋汤,口感厚实,入口酸酸甜甜,带微辣,非常爽口,令人越饮越开胃,配埋脆口既蒜蓉包,真系完美既配搭,同一般西餐饮到嘅红白汤简直系无得比呀。传统迷你虾多士:多

传统迷你虾多士:多士放入用鲜虾,蔬菜同炸粉打成嘅粉浆后炸成嘅虾多士,火喉刚刚好, 入口不但香脆而且爽口弹牙,配埋沙律酱食,真系有一番风味。可惜份量真系有点儿迷你,如果可以多少少咁就好啦。

香煎黑毛猪配苹果汁: 黑毛猪肉质鲜美,入口够爽,又唔太硬,味道一D都唔骚,配埋自家制苹果蓉呢个配搭真系非常衬,味道夹得黎仲带出肉嘅鲜味。

海派茄汁焗猪扒饭: 茄汁焗猪扒饭永远系我既最爱,即叫即焗嘅茄汁焗猪扒饭,卖相吸引,上台时热辣辣,散发出阵阵蕃茄香味。加入左蕃茄,芹菜,蘑菇等等材料整成嘅蕃茄汁,味道香浓,配埋非常松软嘅猪扒食,非常惹味。

呢度无论食物, 环境同服务都非常好,价钱又合理,下次要同多D人一齐黎,咁就可以试多D唔同嘅菜式啦。