2019-09-08 283 浏览
上次浜烧意犹未尽, 今晚再嚟浜烧尽兴, 近期晚上大多数浦老尖, 渔获浜烧系尖沙咀为食街 ~ 厚福街,地理方便。日本酒居屋装潢, 简单舒服。今日忙到甩辘过晒时, 迟大到, 上到嚟影两张相,急不及待食.食.食, 餐牌欠奉。今天巧热, 赶到黎热到爆汗, 先来杯生啤降降温先。芝麻酱椰菜沙律为食友叫咗个浜烧2人套餐,加配升级龙虾,再加多条烧喜之次,Like Facebook 送多一板我至爱的。。。海胆,好著数。原板韩国海胆 (送)虽然系免费, 但一啲都唔差, 除咗size细小小 ,海胆色泽金黄, 入口软滑甜美, 净食滑口, 亦加紫菜食则脆口, 两种口感。盐烧喜之次好耐冇食喜知次, 见到你香喷喷上枱真系好感动, 感动到想即刻食晒落肚喜之次系日本贵价鱼, 除特别日子,平时真系唔舍得食的极品鱼。食喜之次最好就系食烧, 烧得皮脆肉嫩, 喜之次肉质出名嫩滑, 油份又高, 原条烧能保存其丰富鱼肉汁, 又香又滑又鲜味, 本身盐烧己够味哗! 今晚朋友叫的2人套餐 好丰富呢, 海鲜包括;黄金贝北寄贝西班牙蚝贵妃蚌鱿鱼筒龙虾**黄金贝 ~ 初尝黄金贝,鲜及甜兼备, 仲又爽口非常。 **北寄贝 ~ 甜度无黄金贝咁高,

今天巧热, 赶到黎热到爆汗, 先来杯生啤降降温先。
芝麻酱椰菜沙律

原板韩国海胆 (送)

盐烧喜之次

哗! 今晚朋友叫的2人套餐 好丰富呢, 海鲜包括;
黄金贝
北寄贝
西班牙蚝
贵妃蚌
鱿鱼筒
龙虾

**黄金贝 ~ 初尝黄金贝,鲜及甜兼备, 仲又爽口非常。
**北寄贝 ~ 甜度无黄金贝咁高,口感亦偏向有咬口, 冇平时食自助餐嘅冰鲜北寄贝咁爽口, 但就比冰鲜货鲜甜好多。
**贵妃蚌 ~ 贵妃蚌厚肉甜美, 连汁都饮埋, 有少少清酒香,好甜喔。
**西班牙蚝 ~ 加少许清酒及上汤烧,蚝肉脆口鲜爽,海水喊度不高,能食出蚝的鲜甜,估唔到西班牙蚝也不错噃。
**大鱿鱼 ~ 真系劲大只,幸好烧完唔韧, 原味烧,拈芥茉豉油食几正, 口感弹牙。

原只龙虾
龙虾涂上一层龙虾膏酱,龙虾膏酱由龙虾膏、龙虾肉粒及日本淡味噌组成。

初初入口好有淡芝士feel,之后食出虾膏的甘香,可能用上日本淡味增, 富鼓香而唔咸口。

而龙虾肉我觉得烧得过火咗少少, 幸好龙虾够大只,虾肉比较厚, 所以过火少少都唔会令虾肉太干, 仍有龙虾嘅甜美及微爽。