2009-05-26
哈哈...大家好!又系我May Lam呀,又有d嘢想同大家分享下呀...上次同班同事去完呢间餐厅食set lunch觉得唔错,走果阵有位哥哥好nice咁话佢地sat同sunday 有个食点心嘅Yum Cha Brunch叫我地去试下,反正今日放假,米同男朋友仔去试下咯,谂住食完仲可以顺便系出面影下相,因为石板街几特别几靓,上次去果阵都见到有几pair人系道影结婚相..哈..感觉都几浪漫.. 同男朋友Tony十二点半去到,点知已经坐左七成人,靓仔经理Michael竟然认得我,话yum cha brunch12点开始,叫我下次考虑下订位, 我话..哈哈...下次先算喇,等我试埋你地个brunch先讲喇!佢安排左我地坐低之后就去左忙,有位哥哥埋呢话今日佢地做dim sum brunch 128蚊,咁 menu 上果三十款点心任食,又或者可以单独咁叫,我地拣左128任食,因为menu上嘅点心都几吸引,有d系饮茶都未食过嘅,咁梗系咁箸数d喇!哈哈!ok...揾d嘢饮先,Tony叫左杯做紧promotion嘅Bloody Mary,我就叫左杯Virgin
话yum cha brunch12点开始,叫我下次考虑下订位, 我话..哈哈...下次先算喇,等我试埋你地个brunch先讲喇!佢安排左我地坐低之后就去左忙,有位哥哥埋呢话今日佢地做dim sum brunch 128蚊,咁 menu 上果三十款点心任食,又或者可以单独咁叫,我地拣左128任食,因为menu上嘅点心都几吸引,有d系饮茶都未食过嘅,咁梗系咁箸数d喇!哈哈!ok...揾d嘢饮先,Tony叫左杯做紧promotion嘅Bloody Mary,我就叫左杯Virgin Mule嘅cooler...杯嘢饮里面有coriander同ginger再加ginger beer,好香,好醒神,啱晒唔系好够瞓嘅我,Tony就话佢未饮过咁正嘅Bloody Mary㖞!哈哈...有无咁夸张呀!??哈...点知佢话有㖞,佢话第一啖就劲重vodka味,跟住搞混之后就好重香料味,garnish有红椒仔同garlic好靓,份量十足,超掂㖞!
跟住第一round食物我地叫左泰式粥,泰式鱼饼同虾饼,pock hock,corn cake,泰式鸡脚沙律,全部都系饮茶比较小食到嘅嘢,泰式粥煮得好绵,加姜丝葱花,清清地几好,鱼饼,虾饼热辣辣兼好弹牙,pock hock同corn cake脆卜ト个汁酸酸甜甜几醒胃!鸡脚沙律好地道,再呢第二round虾饺,烧卖,腐皮卷,蒜蓉蒸鱿鱼同beef satay,全部都做得几好,上枱果阵热辣辣,用料好新鲜,睇得出系有诚意即叫即做嘅!最后食埋个椰汁西米露配大树菠就饱晒噜...!哈..仲有好多款未试添!下星期试埋佢...今次Tony埋单,连加一大概400蚊,食到好饱,d嘢又好味,仲有Bloody Mary饮,佢话好多地方饮俩杯cocktail都200蚊喇,呢道200蚊食饱之余仲有超正cocktail饮,劲超值㖞!仲话记得攞个电话下次带d朋友呢可以先订枱㖞!