2016-03-10
踏入三月,天气开始和暖,可惜天文台又话呢几日会稍凉,今日放工之后仲落住微微雨,呢D咁既天气,就梗系食D热野暖身啦。朋友介绍位于尖沙咀韩国街呢家餐厅,虽然无订位,但系总算早到,所以都未需要等位住。西柚果汁饮料 + 柚子果汁饮料:西柚果汁饮料系用果汁冲制而成既,里面有好大片既西柚,平时都好少见到,饮完后觉得味道甜甜地酸酸地,好开胃又解喝,几好味。至于柚子果汁饮料都唔错,不过味道就比西柚果汁淡。系食物未到既时候,我地唯有食住D 前菜先。超级大串烧: 呢个超级大串烧有成1米长,每张台头顶都会见到一个圈,其实就系用黎吊著呢条串烧既。串烧下边会放一个炉同铁板,店员会帮大家让烧!串烧既肉类同蔬果系梅花间竹咁排列,肉类有猪腩肉、猪肋骨、猪扒、鸡扒、大虾同香肠,至于蔬果类就有洋葱、杏鲍菇、菠萝、灯笼椒等等。其实串烧送到黎既时候已经系半熟架啦,所以送到上黎都唔洗烧太耐。店员首先用五花腩抺炉,等五花腩出油之后再慢慢烤D肉同菜,最后先至剪细佢再上碟。五花腩食落唔算肥,都算几爽口,其他肉类都算腌得唔错,彩椒同菠萝烤过之后都几juicy,洋葱烤过之后仲令其他食物既味道更出。串烧仲有三款酱汁配,不过其实不沾都已经好
西柚果汁饮料系用果汁冲制而成既,里面有好大片既西柚,平时都好少见到,饮完后觉得味道甜甜地酸酸地,好开胃又解喝,几好味。至于柚子果汁饮料都唔错,不过味道就比西柚果汁淡。 系食物未到既时候,我地唯有食住D 前菜先。
超级大串烧:
串烧既肉类同蔬果系梅花间竹咁排列,肉类有猪腩肉、猪肋骨、猪扒、鸡扒、大虾同香肠,至于蔬果类就有洋葱、杏鲍菇、菠萝、灯笼椒等等。 其实串烧送到黎既时候已经系半熟架啦,所以送到上黎都唔洗烧太耐。店员首先用五花腩抺炉,等五花腩出油之后再慢慢烤D肉同菜,最后先至剪细佢再上碟。 五花腩食落唔算肥,都算几爽口,其他肉类都算腌得唔错,彩椒同菠萝烤过之后都几juicy,洋葱烤过之后仲令其他食物既味道更出。 串烧仲有三款酱汁配,不过其实不沾都已经好够味架啦。 年糕锅: 除左超级大串烧之外我地仲叫左个年糕锅,年糕锅有分清汤同埋辣味既,我地叫左有辣味既。 年糕锅入面有齐韩国年糕,韩国鱼蛋,面,蚬同菜等等,汤底就带韩式既微辣口味,味道有少少似某韩式即食面既汤底咁,锅里面既𩠌菜轻煮一阵就有得食,年糕同面都好烟韧,鱼蛋就好弹牙,蚬鲜甜得黎又无沙,最值得赞既系佢既饺子,如果汤底可以再辣少少就更加好架啦。